Schurkenstaat-premier en ex-Roscosmos-baas gewond bij Oekraïense raketaanval

Bij een Oekraïense raketaanval raakten Vitaliy Khotsenko, de premier van de Volksrepubliek Donetsk, en Dmitri Rogozin, het voormalig hoofd van het Russische ruimteagentschap Roscosmos gewond. Twee anderen overleden.

In het nieuws: Een niet-uitgenodigde gast verstoorde het verjaardagsfeestje van Dmitri Rogozin.

  • Rogozin was, samen met Vitaliy Khotsenko, de premier van de Volksrepubliek Donetsk, één van de door Rusland ingerichte schurkenstaatjes in het oosten van Oekraïne, aan het dineren voor zijn 59e verjaardag. De setting was het idyllische hotelrestaurant Shesh-Besh, aan de oevers van het Donetsk-reservoir, enkele kilometers ten zuiden van de stad Donetsk.
  • De sfeer werd echter grondig verstoord toen een precisieraket, afgeschoten door Oekraïne insloeg op het restaurant. Twee mannen, waaronder de bodyguard van Khotsenko, werden gedood door de explosie. Verschillende anderen werden naar een nabijgelegen ziekenhuis gevoerd met verwondingen. Aleksej Zoeravlev, een Russisch parlementslid, was ook aanwezig, maar raakte niet gewond.
  • Rogozin zelf zou een schampwonde aan het hoofd hebben opgelopen en wondes aan de dij en het achterste, van metalen fragmenten die in het rond vlogen. Russische media schrijven dat ook Artyom Melnikov ter plekke was tijdens de raketinslag, en gewond raakte. Melnikov was tot voor kort binnen Roscosmos verantwoordelijk voor het Interne Auditteam.
  • Volgens verschillende bronnen zou Oekraïne een Excalibur-raket, geleverd door de Verenigde Staten of Canada, hebben gebruikt om de aanslag uit te voeren. Ook werden plaatselijke Oekraïense partizanen ingeschakeld om het doelwit te lokaliseren.

Wie is hij? Rogozin is/was een trouwe luitenant van dictator Vladimir Poetin. Het lijkt er echter op dat hij werd uitgerangeerd.

  • Rogozin startte zijn militaire carrière als soldaat in Transnistrië, de pro-Russische zelfverklaarde republiek in het oosten van Moldavië. Nadien werd hij parlementslid in Rusland, voor allerlei extreemrechtse en ultranationalistische partijen. In 2008 werd hij door president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin gekozen als ambassadeur bij de NAVO.
  • In 2011 werd hij benoemd tot vice-premier, bevoegd voor de Russische defensie- en ruimtevaartindustrie. Zeven jaar later werd hij aangesteld als hoofd van Roscosmos, het Russische ruimtevaartagentschap. In die functies durfde de man vaak straffe uitspraken te doen, waarbij hij geen rekening hield met welk westers land hij nu weer schoffeerde.
  • De controversiële ruimtevaartbaas werd in juli van dit jaar door dictator Poetin bedankt voor bewezen diensten. Yuri Borisov, de voormalige vice-premier en vice-minister van Defensie, werd aangesteld tot directeur-generaal van het agentschap; Rogozin werd ontslagen, samen met onder meer Melnikov. Nadien ging het gerucht de ronde dat hij als presidentiële gezant zou gaan werken, om de situatie in de Donbas van dichtbij op te volgen. Gezien zijn aanwezigheid in een restaurant in Donetsk, lijkt dit gerucht alvast te kloppen.

(evb)

Meer