Schuift het coronavirus ook de post-brexitgesprekken op de lange baan?

De Europese Unie verwacht dat het Verenigd Koninkrijk een verlenging van de huidige transitieperiode aanvraagt. Momenteel liggen de Brexit-onderhandelingen stil, als gevolg van de coronacrisis.

Sinds enkele weken zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in volle onderhandeling over hun toekomstige relaties. De transitieperiode voor die gesprekken loopt momenteel tot 1 januari 2021, maar het genoegzaam bekend dat er verschillende struikelblokken zijn. Als de twee partijen het niet eens raken over een deal, donderen de Britten uit de eenheidsmarkt en douane-unie.

Twee weken geleden werd duidelijk dat hoofdonderhandelaar Michel Barnier besmet was met het coronavirus, waardoor geplande (virtuele) meetings niet konden doorgaan. En voor het weekend bleken ook de Britse premier Boris Johnson en zijn minister van Volksgezondheid besmet. Dominic Cummings, de voornaamste adviseur en rechterhand van Johnson, ging intussen in zelfquarantaine.

Bocht maken

De onderhandelingen lopen nu al vertraging op, waardoor de Europese Unie aanstuurt op verlenging. Niet voor het eerst. ‘We staan daar al de hele tijd voor open. De bal ligt nu bij de Britten. De regering heeft zo’n optie altijd afgewezen, maar onder deze omstandigheden moet Londen een verlenging zorgvuldig overwegen’, klinkt het bij een Duits Europarlementslid.

Boris Johnson heeft zo’n uitstel altijd van de hand gewezen. Hij liet in december een amendement toevoegen aan het brexitakkoord. Maar volgens de Europese diplomaten zit een uitstel er hoe dan ook aan te komen. ‘Het is een kwestie van politiek momentum. Als het slecht gaat in het Verenigd Koninkrijk, kan Johnson de bocht maken en zeggen dat hij prioriteit geeft aan het redden van levens’, klinkt het.

Meer