Pandemie slaat aanzienlijk gat in carnavalskas

Het schrappen van carnaval wegens de coronapandemie bederft niet alleen de pret van een groot aantal liefhebbers van feestelijkheden, maar kan ook significante economische gevolgen hebben. Dat blijkt uit een studie van het Institut der Deutschen Wirtschaft. De totale schade voor de Duitse economie moet volgens de studie worden geraamd op 1,5 miljard euro.

Omdat de feestelijkheden rond carnaval het gevaar op een verspreiding van het coronavirus zouden kunnen vergroten, hebben de Duitse autoriteiten alle groepsgebeurtenissen rond het evenement verboden. De onderzoekers wijzen er echter op dat wegvallen van het carnaval weegt op de inkomsten van vele winkeliers, restauranthouders en hoteliers.

Gastronomie

Het carnaval van Keulen is wereldberoemd, maar het feest wordt ook in diverse andere Duitse steden uitgebreid gevierd. Volgens het onderzoek van het Institut der deutschen Wirtschaft is de gastronomie het grootste slachtoffer van het opschorten van het carnaval.

Gewag wordt gemaakt van een schade van ongeveer 660 miljoen euro. Maar de onderzoekers merken op dat ook de detailhandel ongeveer 330 miljoen euro aan inkomsten misloopt. ‘Alleen al de verkoop en verhuur van kostuums zou normaal een bedrag van ongeveer 280 miljoen euro opleveren,’ luidt het.

Daarnaast zouden ook de hotelsector en het transport door het schrappen van de festiviteiten respectievelijk 160 miljoen euro en 240 miljoen euro mislopen. In Keulen alleen al zou de schade van de afgelasting tot 600 miljoen euro oplopen.

De onderzoekers merken trouwens op dat ze in hun studie ermee rekening hebben gehouden dat niet alle activiteiten rond carnaval helemaal worden opgegeven. ‘Zoals elk jaar het geval is, zal nu ook wel de verkoop van alcohol in de week voor Rosenmontag oplopen,’ voeren ze aan.

Hotspot

De Kölner Karnevalisten wijzen erop dat carnaval in Keulen telkens weer de grootste feestdag van het jaar is. De carnavalstoet, die ruim tienduizend deelnemers telt en in totaal een lengte van zeven tot acht kilometer aanneemt, trekt dan ook normaal nagenoeg één miljoen bezoekers uit zowel eigen land als het buitenland. 

Om het carnavalsgevoel toch enigszins in stand te houden, hebben de organisatoren de Kölner Rosenmontagszug in miniatuur met marionetten nagebouwd. Daarvoor werd samengewerkt met het Kölner Hänneschen Theater, dat met staafpoppen werkt. Het hele gebeuren, met zestien taferelen, werd in de grote Wagenhalle van Keulen opgesteld.

In andere Duitse steden hebben de carnavalorganisaties onder meer van online video gebruikt gemaakt om het feestgevoel toch enigszins in stand te kunnen houden.

Vorig jaar kon het Duitse carnaval nog net aan de impact van de coronacrisis ontsnappen. Enkele weken later ging het land immers op slot. Gangelt, een dorp aan de Nederlandse grens dat eveneens aan een sterke carnavalstraditie vasthoudt, vergaarde toen zelfs beroemdheid als één van de eerste corona-hotspots van Duitsland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20