Schrale troost bij de torenhoge inflatie: televisies en smartphones zijn goedkoper dan een jaar geleden

De Belgische inflatie zit op een recordkoers. Volgens cijfers van Statbel bedroeg de inflatie in maart 8,31 procent, het hoogste niveau sinds 1983. Er zit ook wat goed nieuws in het rapport: de prijs voor elektronica, waaronder smartphones en televisies, zit al enkele maanden in dalende lijn.

Waarom is dit belangrijk?

Het dagelijks leven blijft maar duurder worden. Het inflatiecijfer voor maart komt uit op 8,31 procent, meldt het statistiekenbureau Statbel.

Net zoals bij de voorgaande maanden zijn de stijgende energieprijzen de voornaamste oorzaak voor de inflatie. Elektriciteit is op maandbasis wel 11,7 procent goedkoper geworden dankzij de recente btw-verlaging voor elektriciteit. De gasprijs daarentegen zit nog altijd in de lift. De prijs voor gas is op maandbasis gestegen met 4,8 procent. Vanaf april wordt ook de btw voor gas verlaagd van 21 naar 6 procent.

Op jaarbasis zitten de energieprijzen nog altijd fors in de lift. Elektriciteit is 49,9 procent duurder geworden en gas 148,8 procent.

Ook andere producten worden duurder

Al merken we de jongste maanden dat de geldontwaarding zich ook op andere terreinen laat voelen. De inflatie zonder energieproducten kwam deze maand uit op 3,80 procent, tegenover 3,28 procent in februari en 2,85 procent in januari.

Boter is bijvoorbeeld 13 procent duurder geworden en voor deegwaren betaal je 12 procent. Dat komt omdat producenten de stijgende grondstof- en energieprijzen doorrekenen aan de eindgebruiker.

Ook de stijgende loonkosten hebben een impact op de prijzen. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, zei eerder deze week bij de bekendmaking van de nieuwe economische vooruitzichten van de Nationale Bank dat de uurloonkosten in de privésector in 2022 met 5,1 procent zullen stijgen en in 2023 met 5,4 procent. “Het risico van een loon-prijsspiraal, al zit die niet per se in onze prognose, is duidelijk hoger dan in december”, klonk het.

Smartphones en televisies goedkoper

Als we naar de 234 producten kijken die in de indexkorf zijn opgenomen zien we dat de prijs van nauwelijks 20 producten is gedaald. Net zoals tijdens de afgelopen maanden is voornamelijk elektronica goedkoper geworden. Zo is de prijs voor televisie-apparatuur gedaald met 12,2 procent in vergelijking met vorig jaar. Software is 10,6 procent goedkoper geworden en voor opslagmedia, waaronder geheugenkaarten, betaal je 8,4 procent minder.

Ook voor een smartphone moet je vandaag minder geld op tafel leggen in vergelijking met een jaar geleden. Het prijskaartje voor de mobiele toestellen is gedaald met 7,7 procent.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20