Schotse Tesla-fans ‘verplicht’ om aandelen te verkopen

Baillie Gifford, dat is de grootste externe aandeelhouder van Tesla, heeft aandelen verkocht zodat dat pakket niet invloedrijk is op de rest van zijn portefeuille.

Documenten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC tonen dat de investeerders uit het Verenigd Koninkrijk nu minder dan 5 procent van Tesla in handen hebben. Eerder was dat 6,32 procent.

De aandelen van Tesla doken daarom met 14,7 procent bij de openingsbel, maar sloten nog af met een beperkt verlies van 5,83 procent.

De verkoop van Baillie Gifford komt op een vreemd moment, maar de investeringsgroep laat optekenen dat ze ‘op lange termijn veel geloof hechten aan Tesla en het bedrijf van Elon Musk.’ De reductie is dan ook te wijten aan interne regels over portfoliobeheer.

Portfolio balanceren

‘De substantiële sprong die de aandelenprijs van Tesla heeft gemaakt, betekende meteen dat wij ons aandeel in het bedrijf moesten verminderen, omdat we de concentratie-richtlijnen van onze klantportfolio’s moeten respecteren.’ Met andere woorden: een aandeel van Tesla in een portefeuille mag niet te zwaar doorwegen, zodat een eventuele waardevermindering geen probleem vormt.

‘We blijven wel belangrijke aandeelhouders en zullen dat de komende jaren ook blijven. We zijn optimistisch over de toekomst van het bedrijf. Tesla heeft op dit moment geen probleem meer met het zoeken van nieuw kapitaal, maar moesten er opnieuw prijsdalingen komen, dan zouden we zeker opnieuw overwegen om ons in te kopen’, klinkt het.

Aandeel blijft stijgen

De prijs van een Tesla-aandeel is in 2020 met meer dan 465 procent gestegen. Niet alleen Tesla scoort goed: zowat alle elektrische wagens doen het goed op de beurs.

Een deel van het recente succes van de Tesla-aandelen heeft te maken met de kwartaalresultaten in juli. Het is het vierde kwartaal op rij dat Tesla winst boekt, en dat was de eerste keer. Meteen goed voor een notering op de S&P 500. Ook in het coronakwartaal bleef Tesla goed scoren, waardoor het aandeel opnieuw de hoogte in ging.

En dan was er natuurlijk nog de splitsing van het aandeel op maandag. Dat leidde tot een sprong van 12 procent, hoewel het eigenlijk om een schoonheidsoefening gaat. Op dinsdag kondigde Tesla ook nog aan om een nieuwe kapitaal te zoeken door nieuw aandelen uit te geven. Die moeten 5 miljard dollar opleveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20