Schooljaar meteen van start met een paar leerkrachten in isolatie

Op dinsdag worden er 1.187.575 leerlingen uitgewuifd aan de schoolpoorten, die staan namelijk weer wagenwijd open. Terug naar school, met een mondmasker, en met hier en daar alweer een kleine coronaquarantaine.

Het is een bijzonder schooljaar dat start op code geel. Alle 1,1 miljoen leerlingen worden dus ook echt wel op school verwacht. De leerplicht geldt voor het eerst voor kinderen vanaf 5 jaar, dus ook de kleuterscholen zitten net dat tikkeltje voller.

In de klasbubbel blijven, vanaf 12 jaar een mondmasker, gesplitste lunchshiften: deze regels moeten corona uit de scholen weren. Maar dat zal niet overal lukken. Daarvan getuige is al een school in Diest in Vlaams-Brabant.

Quarantaine

Op middelbare school De Prins moeten daar al 16 leerkrachten in quarantaine, nog voor het schooljaar begonnen is. Een leerkracht testte positief tijdens het weekend, de 15 leerkrachten waarmee hij overlegde moeten in quarantaine. De school blijft wel gewoon werken, er wordt voor vervanging gezorgd.

Ook in Haasrode zijn op een lagere school twee leerkrachten positief getest op corona. Daar moet verder niemand in quarantaine.

Dit zijn de regels voor coronabesmettingen op school:

  • In principe gaan alle leerlingen naar school, online onderwijs wordt afgeraden.
  • Als een leerling of personeelslid besmet is, moet die minstens 7 dagen in isolatie.
  • De klas moet vervolgens 14 dagen in quarantaine, maar de school blijft open.
  • De contactopsporing op school gaat via het CLB.
  • Wie ziek is moet thuisblijven, een kind dat op school ziek wordt, moet opgehaald worden en zijn of haar spullen ontsmet.
  • Als het virus zich in een regio snel zou verspreiden, kan er naar code oranje worden gegaan. Dan wordt er week om week thuisonderwijs ingericht voor de oudere kinderen.
  • In de lagere school blijft iedereen ook bij code oranje naar de klas gaan.

Lees ook: ‘Digitale leerplatformen als Bingel vervangen leerkracht niet’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20