Scholen in Engeland gebruiken gezichtsherkenning om uit te zoeken wie betaald heeft in de kantine

Na luchthavens, treinstations en zelfs gebouwen, maakt gezichtsherkenning nu zijn debuut in schoolkantines. Negen scholen in North Ayrshire, Verenigd Koninkrijk, maken gebruik van de technologie om na te gaan welke kinderen voor hun maaltijden hebben betaald en welke niet. Sommige mensen maken zich zorgen over hun privacy.

Waarom is dit belangrijk?

Het gebruik van gezichtsherkenning in een zo banale omgeving als een schoolkantine zou het begin kunnen zijn van een ruimer gebruik in ons dagelijks leven. Dit doet vragen rijzen in verband met de eerbiediging van de privacy van kinderen, maar ook over de banalisering van deze technologie bij kinderen die niet echt zijn opgeleid om de risico's te begrijpen die gepaard gaan met gezichtsherkenning.

In 9 scholen in North Ayrshire wordt de betaling voor de schoolkantine nu verricht door het gezicht van de leerlingen te scannen.. Dat meldt de nieuwssite Financial Times. Dit vereenvoudigt en versnelt uiteraard de verificatiefase, maar voor de ICO, een onafhankelijke Britse instantie voor informatierechten, is deze praktijk veel te indringend om in een schoolomgeving te worden gebruikt.

“Instellingen moeten een andere aanpak overwegen als hetzelfde doel op een minder indringende manier kan worden bereikt”, aldus de ICO, die van plan is over deze kwestie contact op te nemen met de gemeenteraad van North Ayrshire.

Een reactie op Covid

Met de invoering van gezichtsherkenning in schoolkantines wordt in dit geval echter een mondiaal probleem aangepakt, namelijk de coronapandemie. “Het vermindert het risico op besmetting voor de leerlingen wanneer zij voor de kantine betalen, aangezien de verificatie contactloos is”, zegt CRB Cunninghams, het bedrijf dat de technologie levert.

Hoewel de praktijk misschien als een schok komt, vooral buiten het VK, ligt het gebruik van gezichtsherkenning uiteindelijk in het verlengde van het gebruik van biometrische systemen op scholen. Vingerafdrukherkenning wordt al enkele jaren toegepast in verschillende Engelse scholen. De tegenstanders van het gebruik van gezichtsherkenning op scholen voeren echter aan dat er veel minder invasieve oplossingen kunnen worden gebruikt. Uiteindelijk voegt gezichtsherkenning niet veel toe.

“Geen enkel kind zou identiteitscontroles moeten ondergaan … alleen maar om een schoolmaaltijd te krijgen,” vertelde Silkie Carlo, de directeur van Big Brother Watch, aan de krant The Guardian. “We worden verondersteld in een democratie te leven, niet in een veiligheidsstaat.”

“Het gaat om zeer gevoelige persoonsgegevens die kinderen moeten leren beschermen en niet in een opwelling bekend mogen maken. Dit biometriebedrijf heeft geweigerd bekend te maken met wie de persoonlijke gegevens van kinderen nog meer zouden kunnen worden gedeeld en dat zijn voor ons rode vlaggen”, klinkt het.

Efficiëntie voorop

“Het is de snelste manier om iemand aan de kassa te identificeren. In een middelbare school heb je ongeveer 25 minuten om 1000 leerlingen te bedienen. We hebben dus een snelle doorvoer aan het verkooppunt nodig,” zegt David Swanston, algemeen directeur van CRB Cunninghams.

Het bedrijf gaf ook aan dat het systeem dat in Britse scholen wordt gebruikt, verschilt van dat in sommige steden. Hier moeten de ouders uitdrukkelijk toestemming geven voor het gebruik van gezichtsherkenning. Bovendien worden de gezichtsafdrukken gecodeerd en opgeslagen op de servers van de scholen. Deze argumenten worden niet unaniem gesteund. Sommigen maken zich zorgen over het gebruik van deze technologie bij kinderen, maar ook over de opslag van de gegevens en de beveiliging ervan. Het kan het doelwit zijn van cyberaanvallen.

Ondanks de bezorgdheid van sommigen staat gezichtsherkenningstechnologie op het punt haar debuut te maken in de kantines van veel meer Britse scholen.

Het VK distantieert zich van de EU

Terwijl gezichtsherkenning in de Europese Unie in het middelpunt van de belangstelling staat, lijkt het Verenigd Koninkrijk klaar om deze kwestie anders aan te pakken. Om de digitale economie van het land een impuls te geven, had de Britse regering zich reeds voorstander getoond van het gebruik van deze technologie door het bedrijfsleven.

Het land heeft zich ook gedistantieerd van de EU door liberaler te zijn op het gebied van gegevensprivacy.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20