SAS moet hopen op reddingsactie Scandinavische overheden om bankroet af te wenden

Luchtvaartmaatschappij SAS dreigt te bezwijken onder een zware schuldenberg en moet de hulp inroepen van de Deense, Zweedse en Noorse staat om een faillissement te vermijden.

Vrijwel meteen na de aankondiging van de pilotenstaking, waardoor de helft van de vluchten niet kunnen doorgaan, vroeg het beursgenoteerde SAS in de VS bescherming tegen zijn schuldeisers aan via de Chapter 11-procedure. “Er is geen rechtstreeks verband met de staking”, zegt de SAS-top. “We waren dit al langer van plan. De staking heeft het proces alleen versneld.”

Het noodlijdende bedrijf heeft een financieel reddingsplan uitgedokterd: het wil ongeveer 20 miljard Zweedse kroon, of ongeveer 1,9 miljard euro, aan uitstaande schulden omzetten in aandelen, plus nog eens 9,5 miljard kroon (bijna 900 miljoen euro) vers kapitaal aantrekken. Voor beide operaties wordt vooral gekeken naar de overheden, die de luchtvaartmaatschappij ook al eerder rechthielden.

Scandinavian Airlines System

De geschiedenis van SAS, kort voor Scandinavian Airlines System, gaat terug tot 1946. Een eventueel bankroet zou in de regio inslaan als een bom. De overheden van Zweden en Denemarken zijn momenteel de grootste aandeelhouders van SAS, met elk 21,8 procent van het kapitaal, gevolgd door de bekende Zweedse zakenfamilie Wallenberg (3,4 procent). Noorwegen is er enkele jaren geleden uitgestapt, maar is wel nog een belangrijke schuldeiser, net als Zweden en Denemarken.

Bij een omzetting van schulden naar aandelen zou Noorwegen dus weer aandeelhouder worden. “Alleen als tijdelijke oplossing”, heeft Oslo al laten verstaan. “En van vers kapitaal kan helemaal geen sprake zijn.” De Zweedse regering heeft een maand geleden aangekondigd evenmin vers geld te willen injecteren in SAS. maar is wel bereid schulden om te zetten in aandelen. Denemarken lijkt het verst te willen gaan, en sluit niet uit mee te werken aan beide reddingspistes.

Beleggers zijn niet gerust op de goede afloop. Door de pilotenstaking dreigt het zomerseizoen in het water te vallen en lopen de kosten nog hoger op dan geraamd. Het aandeel SAS zonk op de beurs van Stockholm naar een zoveelste dieptepunt en verloor dit jaar al meer dan de helft van zijn waarde.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20