Saoedische kroonprins: ‘Olieprijs naar ongeziene hoogtes als wereld niet reageert’

‘Als de internationale gemeenschap geen actie neemt om Iran af te schrikken, dan zal de olie-aanvoer verstoord raken en de olieprijs naar ondenkbare hoogtes stijgen.’ Dat is de waarschuwing van Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië.

Een somber beeld, dat schetste Mohammed bin Salman zondag tijdens een interview met het Amerikaanse nieuwsprogramma 60 Minutes. Volgens de kroonprins moet de wereld een sterke en krachtige actie ondernemen om Iran af te schrikken. ‘Zoniet zullen we een verdere escalatie meemaken die de wereldbelangen bedreigt’, stelde hij. ‘De olie-aanvoer zal dan verstoord raken en de olieprijzen zullen naar ondenkbare hoogtes stijgen die we nooit eerder meemaakten’.

Drone-aanval

De waarschuwing van de kroonprins komt er 2 weken na een aanval op een olie-installatie en olieveld in het oosten van Saoedi-Arabië. In de nacht van 13 op 14 september hebben drones het op één na grootste olieveld van staatsoliemaatschappij Aramco aangevallen. Daardoor moest Saoedi-Arabië tijdelijk 50% van zijn output stilleggen. Het gaat dan om 5% van de totale wereldwijde olie-aanvoer.

‘Ineenstorting wereldeconomie’

Bin Salman koppelt een vergelijking aan die gebeurtenissen. ‘Het Midden-Oosten staat in voor 30% van de wereldwijde energie-aanvoer, 20% van de handelsverichtingen en 4% van het wereld-BBP’, zei de kroonprins. ‘Gesteld dat deze 3 dingen stoppen, betekent dit een totale ineenstorting van de wereldeconomie, niet enkel van Saoedi-Arabië of het Midden-Oosten.’

Over de omstandigheden van de drone-aanval is nog steeds heel wat onduidelijkheid. Hoewel de Amerikaanse overheid naar Iran wijst, ontkent Teheran alle betrokkenheid. De aanval werd in eerste instantie opgeëist door rebellen uit Jemen, maar dat is ondertussen weerlegd door officiële instanties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië.

Vorige week lieten Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië in een gezamenlijke verklaring verstaan dat Iran op zijn minst ‘verantwoordelijkheid draagt’ voor de aanval.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20