Saoedische bevolking moet verdrievoudiging btw-tarief slikken

Saoedi-Arabië zal de btw optrekken. Ook de maandelijkse toelagen die de Saoedische burgers van de overheid ontvangen, worden stopgezet. Dat heeft Mohammed al-Jadaan, Saoedisch minister van financiën, gezegd.

De ingrepen vormen een reactie van de Saoedische regering op de instorting van de olieprijzen en de economische inzinking van de coronacrisis.

Die problemen dwingen het land tot bezuinigingen. Volgens het persbureau AFP kunnen de maatregelen tot gemor bij de bevolking leiden. De ingrepen zullen de kosten van het levensonderhoud in Saoedi-Arabië immers gevoelig doen stijgen.

Pijnlijk

‘Begin juni zullen de maandelijkse toelagen voor de burgers worden stopgezet,’ verduidelijkte minister Jadaan. ‘Vervolgens zal begin juli het btw-tarief van 5 procent naar 15 procent worden opgetrokken.’

Jadaan benadrukte dat de maatregelen nodig waren als ondersteuning van de staatsfinanciën. De overheidsmiddelen zijn immers geraakt door een sterke daling van de inkomsten uit de petroleumverkoop.

De sector werd eerst getroffen door een tarievenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Vervolgens was er de uitbraak van de coronapandemie, die de wereldwijde vraag naar ruwe olie heeft ondermijnd.

Minister Jadaan voegde eraan toe dat de Saoedische regering ook de uitgaven voor een aantal overheidsdepartementen heeft geschrapt of uitgesteld. Jadaan waarschuwde eerder al voor pijnlijke en drastische maatregelen om de dubbele schok van het nieuwe coronavirus en de lage olieprijzen op te vangen.

Saudi-Arabië, wereldwijd de grootste exporteur van ruwe olie, heeft bioscopen en restaurants gesloten. De luchtvaart is ook tot stilstand gekomen. Ook de umrah-bedevaarten, die normaal het hele jaar door kunnen worden gedaan, zijn opgeschort.

Saoedi-Arabië heeft twee jaar geleden een een btw-tarief van 5 procent op goederen en diensten ingevoerd om extra inkomsten te genereren. De staat had anderzijds toelagen voor de burgers voorzien. Die budgetten moesten de kosten van het levensonderhoud dekken.

Lening

Jadaan waarschuwde dat Saoedi-Arabië de helft van zijn olie-inkomen zou kunnen verliezen. De petroleumsector brengt ongeveer 70 procent van de Saoedische overheidsinkomsten aan. De olieprijzen zijn sinds het begin van dit jaar echter met tweederde gedaald.

Saoedi-Arabië zal volgens de minister dit jaar bijna 60 miljard dollar lenen om zijn zware begrotingstekort te dichten. Het land heeft sinds de laatste dalperiode in de oliesector onafgebroken een begrotingstekort laten optekenen. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde in april dat de Saoedische economie dit jaar met 2,3 procent zou krimpen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20