Saoedi’s probeerden energiedeal tussen Israël en Jordanië te blokkeren

De Saoedische regering heeft de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onder druk gezet om af te zien van een belangrijke overeenkomst over zonne-energie met Israël en Jordanië. Dat meldt het doorgaans goed ingelichte medium Axios. 

De ondertekening van het akkoord liep maandag enkele uren vertraging op door de Saoedische interventie, maar vond uiteindelijk toch plaats. Dat alles in aanwezigheid van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

De overeenkomst werd mogelijk gemaakt door de Abraham-akkoorden. De finale onderhandelingen werden gevoerd door Kerry, de Jordaanse koning Abdullah II en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid.

Een eerder deze week ondertekende overeenkomst omvat de bouw door de VAE van een gigantische zonne-energiecentrale in Jordanië om elektriciteit op te wekken voor de Joodse staat. In ruil sturen de Israëliërs dan water vanuit een in hun land gevestigde ontziltingsinstallatie naar Jordanië.

Volgens de plannen moet het zonnepark tegen 2026 operationeel zijn. Tegen 2030 zal het niet minder dan 2 procent van de Israëlische energie produceren. In ruil betaalt Israël 180 miljoen dollar per jaar. Dat bedrag is te verdelen tussen de Jordaanse regering en Masdar, een specialist in alternatieve energie die eigendom is van het Emiraat.

In de overeenkomst wordt de verkoop van elektriciteit gekoppeld aan verdere wateraankopen door Jordanië. Dat is van plan de hoeveelheid water die het van Israël koopt te verdubbelen.

Saoedi’s willen in het Midden Oosten een vooraanstaande rol gaan spelen op klimaatgebied

De Saoedi’s waren verrast toen het nieuws van de aanstaande deal bekendraakte. Bronnen dichtbij de overeenkomst zeggen dat ze boos waren omdat de deal de plannen van kroonprins Mohammed bin Salman ondermijnde. Die wil in het Midden Oosten een vooraanstaande rol gaan spelen op klimaatgebied. Riyadh onderhoudt, in tegenstelling tot de VAE en Jordanië, geen officiële diplomatieke betrekkingen met Israël.

De Saoedi’s zouden in extremis nog een alternatief plan hebben voorgesteld. Samen met de VAE en Jordanië en onder Saoedische leiding, zou Israël dan buitenspel worden gezet. Maar de Emiraten weerstonden uiteindelijk aan de druk. Wel werden een aantal cosmetische veranderingen aan de taal van het akkoord doorgevoerd om de Saoedi’s tevreden te stellen. De andere partijen maakten geen bezwaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20