Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 29 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

San Francisco, Londen en New York belangrijkste centra fintech-investeringen

Logo Business AM
Economie

26/09/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

San Francisco blijft de wereldwijde hoofdstad van de fintech-investeringen, gevolgd door Londen en New York. Dat blijkt uit een rapport van de consulenten London & Partners en Innovate Finance. Fintech-projecten in San Francisco konden tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 9,37 miljard dollar kapitaal vergaren. Londen staat op de tweede plaats met een investeringsniveau van 2,1 miljard dollar. Daarna volgen New York (1,93 miljard dollar), Berlijn (881 miljard dollar) en Stockholm (735 miljard dollar).

In Europa bestaat de top vijf verder uit Parijs (330 miljoen dollar) en Milaan (49 miljoen dollar). De investeringen zijn onder meer gericht op cryptomunten en mobiele betalingen.

Innovatief

Op nationaal niveau staan de Verenigde Staten op de eerste plaats met een totaalbedrag van 9,37 miljard dollar. Daarna volgen Groot-Brittannië (2,29 miljard dollar), Duitsland (998,8 miljoen dollar), China (770,8 miljoen dollar) en Zweden (736,7 miljoen dollar).

In Londen werden tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 114 nieuwe fintech-projecten geregistreerd, gevolgd door New York (101), San Francisco (80), Peking (24) en Singapore (23). In Europa volgen verder nog Stockholm (21), Berlijn (20), Parijs (19) en Milaan (8).

“De studie toont duidelijk dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de wereldwijde markt voor fintech-investeringen aanvoeren,” zegt Laura Citron, chief executive van London & Partners. “Londen, San Francisco en New York springen duidelijk naar voor. Elk van deze steden blinkt uit op het gebied van innovatie, creativiteit en talent.”

Internationaal

De onderzoekers merken daarnaast op dat vooral in Duitsland de voorbije jaren fintech een sterke groei werd opgetekend. “Ook tijdens de eerste acht maanden van dit jaar zijn in Duitsland zevenendertig nieuwe fintech-projecten opgezet met een totaalbedrag van bijna 1 miljard dollar,” zegt het rapport.

Het rapport wijst er verder op dat ook in Londen de fintech-investeringen dit jaar een absoluut recordniveau hebben laten optekenen. De Britse hoofdstad blijkt daarbij ook de grootste internationale uitstraling te genieten.

De onderzoekers stelden immers vast dat bij 54 procent van alle nieuwe fintech-projecten in Londen een buitenlandse partij was betrokken. In New York valt dat cijfer terug tot 15 procent. In San Francisco blijft de buitenlandse betrokkenheid beperkt tot 11 procent.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO