San Francisco: 1.500 dollar per maand om op een hond te passen

In San Francisco hebben luxueuze opvangdiensten voor huisdieren zich ontwikkeld tot een bijzonder lucratieve sector. De services richten zich vooral op de rijkere bevolkingsgroepen, die in de technologische industrie rond de stad hoge inkomens vinden en daarmee een grote bestedingskracht hebben opgebouwd. Dat zegt Vivian Ho, correspondent van de Britse krant The Guardian in San Francisco.

Een abonnement voor de opvang van honden tijdens werkdagen kan er oplopen tot meer dan 1.500 dollar per maand. Aanbieders en gebruikers van de services worden echter ook met zware kritiek geconfronteerd. De stad gaat immers tevens onder zware sociale problemen gebukt.

Workaholics

“San Francisco, genoemd naar de patroonheilige van de dieren, is voor honden altijd al een vriendelijke metropool geweest,” zegt Ho. “Met zijn gematigd klimaat en uitgestrekte buitenruimtes biedt de stad daarvoor een bijzonder geschikte omgeving. San Francisco is tegelijkertijd ook een gemeenschap die bijzonder hard werkt, zoals vorig jaar werd aangetoond in een rapport van het platform WalletHub, gespecialiseerd in persoonlijke financiën.”

“In de studie werd gekeken naar de lengte van de werkweek, de werkgelegenheidspercentages en de ongebruikte vakantiedagen. Daaruit bleek dat San Francisco als de hardst werkende stad van de Verenigde Staten kon worden beschouwd.”

“Voor vele inwoners is het echter moeilijk om hun werk en de liefde voor hun huisdieren te combineren,” aldus Ho. “Dat dilemma leidde tot de creatie van de luxe hondenverzorging. Hardwerkende hondenbezitters kunnen in San Francisco inmiddels bij verschillende aanbieders van oppasdiensten terecht.”

Er worden daarbij basisdiensten vanaf 250 dollar per maand gehanteerd, maar in het algemeen moet met maandabonnementen van minstens 600 dollar rekening worden gehouden. In de hoogste prijscategorieën moet rekening gehouden met tarieven van ruim 1.500 dollar. In bepaalde gevallen moet daarbij zelfs een instapbedrag van 7.500 dollar worden betaald. Tegen die prijzen wordt echter een uitgebreid pallet aan services aangeboden.

“Met deze tarieven zijn de eigenaars verzekerd dat hun dieren niet de hele dag in een buitenhok worden opgesloten,” betoogt Ho. “Er wordt voor de nodige animatie gezorgd, terwijl ook een gepast dieet wordt aangeboden. Sommige oppasdiensten hebben zelfs webcams geplaatst, zodat de eigenaars geregeld kunnen controleren hoe hun dieren het stellen.”

“Andere bedrijven stellen updates over de dieren, met foto’s en rapporten, ter beschikking. Vaak wordt ook een ophaaldienst aangeboden. Op een aantal locaties is er ook een clubhuis voor de klanten, die er zelfs kunnen werken terwijl hun dieren met de andere honden op een beveiligd terrein worden uitgelaten.”

Daklozen

Niet iedereen toont zich echter enthousiast over het fenomeen. Critici wijzen er daarbij op dat de stad zich midden in een humanitaire crisis, met onder meer een gigantisch probleem voor de opvang van daklozen, bevindt. De klanten worden vaak geregeld afgeschilderd als mensen met een overschot aan tijd en geld.

“Er zijn in San Francisco voor de opvang van honden ook minder dure opties beschikbaar,” getuigt Deb Campbell, woordvoerster van de lokale dienst voor dierenverzorging. “Er zijn verscheidene hondenwandelaars, die de dieren bij hun eigenaars tegen betaling huis komen ophalen en enkele uren later weer terugbrengen.”

Campbell zegt dat het gemakkelijk is om tegen vermogende hondenbezitters en de luxueuze opvangdiensten te fulmineren. “Alles wat mensen voor het welzijn van hun honden doen, zou echter positief moeten worden bekeken,” benadrukt ze.

Doggy Style, één van de opvangdiensten, wijst daarbij tevens op zijn samenwerking met organisaties zoals Muttville Senior Dog Rescue, die geen winstdoelstelling hebben en zich over het lot van onder meer verwaarloosde honden buigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20