Samsung lanceert televisie die je groter of kleiner kunt maken

Op de technologiebeurs CES heeft Samsung meteen een indrukwekkende televisie voorgesteld. Nog dit jaar zal het bedrijf The Wall lanceren, een microled-tv die oled kan evenaren, liefst 146 inch (370 cm) groot is en ook nog eens modulair is.

Volgens Samsung gaan met de microled-technologie “gebruikers modules kunnen toevoegen of verwijderen om hun tv groter of kleiner te maken, in elke configuratie, waardoor eerdere beperkingen op de schermgrootte worden verwijderd, zonder impact op de prestaties van het display.”Het scherm was bij de presentatie 146 inch groot, maar is volgens Samsung volledig modulair. De tv kan volgens Samsung bijvoorbeeld een volledige muur beslaan. Of je tv kan “meegroeien” als die in een grotere kamer worden geplaatst, “ongeacht formaat, vorm en resolutie”. Hoe dat modulaire aspect werkt, houdt het bedrijf voorlopig nog geheim.

Microled, wat is dat nu weer?

Microled is een vrij nieuwe technologie die op veel vlakken lijkt op oled, met als groot verschil dat oled organisch materiaal gebruikt en microled niet. Daardoor zou microled potentieel een hogere levensduur en groter licht- en kleurbereik hebben. Zowel oled als microled hebben geen backlight nodig, maar de pixels zenden allemaal hun eigen licht en kleuren uit. Zwart wordt bereikt door individuele pixels helemaal uit te zetten, waardoor diepe zwarttinten, een hoog contrast en zeer volle kleuren worden bereikt. Samsung besloot in 2014 om geen oled-tv’s voor consumenten te ontwikkelen. Vorig jaar presenteerde het tijdens CES zijn nieuwe qled-lijn, tv’s met een lcd-scherm die waren verrijkt met minuscule kristallen om de kleurweergave te verbeteren. Op technisch vlak bleef die technologie achter op oled, waardoor grote Samsung-rivaal LG momenteel de enige maker van oled-tv’s is. Oled-schermen van bedrijven als Panasonic en Sony worden ook door LG ontwikkeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20