Salvini wil een muur aan grens met Slovenië

Italië moet eventueel op zijn grens met Slovenië een muur bouwen. Dat moet de dreigende instroom van vluchtelingen uit Bosnië tegenhouden. Dat heeft Matteo Salvini, Italiaans minister van binnenlandse zaken, gezegd. Op de mogelijke oversteekplaatsen zijn inmiddels gemengde teams van Italiaanse en Sloveense grensbewakers ingezet. De voorstellen van Salvini vinden echter niet bij iedereen begrip.

Salvini heeft een belangrijk deel van zijn populariteit te danken aan zijn harde standpunten tegenover de migrantencrisis. Hij wil ook nu beletten dat zesduizend migranten, die momenteel in Bosnië geblokkeerd zitten, een route door Slovenië zouden kunnen gebruiken om Italiaans grondgebied te kunnen betreden.

Laatste redmiddel

Met de bouw van een muur op de grens tussen Italië en Slovenië zal daarmee volgens Salvini een nieuwe Balkanroute kunnen worden gebarricadeerd. Migranten maken volgens de Italiaanse minister van die route massaal gebruik om de Europese Unie te kunnen bereiken.

“De officiële cijfers zijn nochtans niet van aard om de plannen van Salvini te ondersteunen,” betoogt Oliver Tosseri, correspondent van de Franse krant Les Echos in Rome. “De voorbije zes maanden zouden 780 vluchtelingen Italië langs routes over het vasteland hebben bereikt. Vorig jaar was er langs deze trajecten over twaalf maanden sprake van 446 asielzoekers.”

“Daarentegen staken tijdens diezelfde periode ongeveer drieduizend migranten de Middellandse Zee naar Italiaanse bestemmingen over. Salvini maakt zich echter blijkbaar bijzonder druk over een groep van zesduizend migranten die in Bosnië gestrand zijn geraakt.”

“Indien de migratiestroom niet ophoudt, sluiten wij niet uit dat als laatste redmiddel aan de grens fysieke barrières zullen komen,” aldus Salvini. Hij herhaalde daarbij eerder voorstel van Massimiliano Fedriga, gouverneur van de regio Friuli-Venezia Giulia, die aan Slovenië grenst. Fedriga is lid van Lega Nord, de rechts-populistische partij van Salvini.

Een muur op de grens met Slovenië zou een lengte van 243 kilometer moeten krijgen. De bouw van een dergelijke constructie zou mogelijk 2 miljard euro kosten. In praktijk zou de barrière wellicht worden herleid tot een aantal controlepunten in de bosgebieden die Italië van Slovenië scheiden.

Complete onzin

Tosseri wijst erop dat de plannen van Salvini voor de bouw van een grensmuur ertoe bijdraagt dat de kloof tussen Lega Nord en zijn coalitiepartner Movimento Cinque Stelle (M5S) verder toeneemt. Woordvoerders van M5S hebben het voorstel dan ook als complete onzin van de hand gewezen.

De plannen van Salvini zouden ook op sterk verzet van de Italiaanse president Sergio Mattarella stuiten. “De Italiaanse overheid zou het geld bovendien nuttiger kunnen aanwenden,” aldus Carlo Cottarelli, directeur van het Italiaanse Observatorium voor de Openbare Rekeningen. “Onder meer de putten in de wegen van Rome vergen een dringende ingreep.”

Italiaanse bedrijfsleiders wijzen er ondertussen op dat hun land de instroom van immigranten nodig heeft. “Zij zouden de Italiaanse staatskas jaarlijks tussen 2,1 miljard euro en 2,8 miljard euro kunnen helpen besparen,” zeggen de ondernemers.

“De inwijkelingen zijn gemiddeld jonger dan de Italiaanse bevolking. Hun bijdrage aan de economie ligt dan ook gevoelig hoger dan ze uitkeringen die ze aan pensioenen of ziektevergoedingen zouden ontvangen.”

Confindustria, de federatie van Italiaanse ondernemingen, wijst er tevens op dat het land buitenlandse arbeidskrachten nodig heeft. Dat wordt door het Istat, het Italiaanse bureau voor de statistiek, eveneens bevestigd.

Volgens Istat kende Italië tijdens de maand mei een werkloosheidsniveau van 9;9 procent. Dat betekende een daling met 0,2 procentpunt tegenover de maand april. Istat wijst er daarbij op dat de Italiaanse werkloosheid daarmee voor de eerste keer in meer dan zeven jaar onder de grens van 10 procent is teruggezakt.

Meer