Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Salvator Mundi wordt op een luxejacht bewaard”

Logo Business AM
Economie

12/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het kunstwerk ‘Salvator Mundi’ bevindt zich momenteel aan boord van het superjacht Serene van de Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman. Dat heeft kunstspecialist Kenny Schachter, analist bij Artnet.com, gezegd. Uiteindelijk zou het werk deel moeten uitmaken van de collectie van een nieuw cultureel centrum dat de Saudische regering wil laten bouwen.

De ‘Salvator Mundi’ is een meesterwerk van meer dan vijfhonderd jaar oud. Het is toegeschreven aan de Italiaanse meester Leonardo da Vinci. 

Christie’s

Het werk werd twee jaar geleden op een veiling van Christie’s voor een bedrag van 450 miljoen dollar verkocht. Oorspronkelijk waren over de nieuwe eigenaar geen gegevens bekend, maar al snel wezen waarnemers de Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman als koper aan.

De bewaarplaats van het kunstwerk bleef echter compleet geheim. Volgens Kenny Schachter zijn er echter sterke aanwijzingen dat de ‘Salvator Mundi’ zich aan boord van de Serene bevindt.

“De Serene was eind vorige maand gesignaleerd in de Rode Zee,” benadrukt Katya Kazakina, kunstspecialist bij het persbureau Bloomberg. “Het jacht zou zich voor de kust van de Egyptische vakantieplaats Sharm el-Sheikh op het schiereiland Sinaï hebben gevonden.”

“Een dergelijke omgeving lijkt op het eerste gezicht geen aangewezen plek om een kwetsbaar artistiek meesterwerk te bewaren. Het is voor de superrijken echter geen zeldzaamheid om superjachten met dure kunst te decoreren. De Britse ondernemer Joe Lewis, hoofdaandeelhouder van voetbalclub Tottenham Hotspur, hing een werk van Francis Bacon op het benedendek van zijn jacht Aviva. Dat werk was volgens ramingen ongeveer 70 miljoen dollar waard.”

Atelier

Volgens Kenny Schachter zal de ‘Salvator Mundi’ aan boord van de Serene blijven tot de Saudische regering het geplande culturele centrum in de regio Al-Ula in gebruik neemt. “Dat kan echter nog enkele tijd in beslag nemen,” oppert Katya Kazakina. “In december vorig jaar maakten woordvoerders van de Saudische autoriteiten duidelijk dat het project zich in een verkennende fase bevond.”

Het Louvre zou volgens een aantal bronnen aan Salman hebben gevraagd om het werk te kunnen lenen voor een tentoonstelling die in oktober zou worden georganiseerd. “Het is echter niet zeker of die plannen kunnen worden doorgezet,” benadrukken waarnemers. “Experts van het Louvre hebben de Salvator Mundi immers niet aan Da Vinci zelf, maar aan het atelier van de Italiaanse kunstenaar toegeschreven.”

“Een dergelijke betiteling zou echter de waarde van het werk ondermijnen. Dat zou de Saudische eigenaars van het schilderij dan ook vernederen. Als creatie van het atelier van Da Vinci zou het werk nog slechts een waarde van ruim 1,5 miljoen dollar hebben.”

“Dergelijke problemen kunnen de kunstwereld aanzienlijke schade bezorgen,” voert Ben Lewis, auteur van het boek ‘The Last Leonardo’, aan. “Op die manier zou men de Salvator Mundi zelfs als een nieuwe Saudische politieke gevangene kunnen bestempelen.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks