Salesforce en Nikola duwen Amerikaanse beurzen in het rood

De softwaregigant Salesforce gaat maandag 3,5 procent lager bij de opening van de beurs na geruchten over een overname van Slack. Zijn prooi doet er dan weer 3,4 procent bij.

Salesforce zou dicht bij een overname van de zakelijke chatapp staan. Hoe veel de deal waard is, werd nog niet meegedeeld, maar de details zouden dinsdag nabeurs worden aangekondigd.

Ook Nikola gaat stevig onderuit. De bouwer van auto’s op waterstof, die door velen al opgehemeld werd als de nieuwe Tesla voor het bedrijf geteisterd werd door schandalen, ziet een deal met General Motors door zijn neus geboord. In plaats van dat GM een belang neemt in Nikola en investeert in de technologie van de start-up, zijn de rollen helemaal omgedraaid. GM zal zijn waterstoftechnologie nu verkopen aan Nikola, dat wel netjes vooraf moet betalen. Het aandeel van Nikola verliest 23,6 procent, General Motors gaat 1,5 procent lager.

Maar dat is niet de enige reden waarom de Amerikaanse beurzen lager openen. Beleggers hebben het even gehad met de novemberrally, gestuwd door vaccinnieuws, en vinden dat het tijd is om te cashen. De Dow Jones gaat 0,7 procent in het rood, de S&P500 verliest 0,4 procent en de Nasdaq moet 0,2 procent prijsgeven.

Vaccinbedrijven

Aan de andere kant zijn, zoals elke maandag, farmabedrijven opnieuw aan de winnende hand. Moderna kondigde eerder op de dag aan dat het toestemming gaat vragen om zijn coronavaccin op de Europese en Amerikaanse markt te brengen en vliegt 17,3 procent hoger. Ook concurrent Pfizer, wiens vaccin over twee weken naar alle waarschijnlijkheid wordt goedgekeurd, doet er 2,7 procent bij.

Als de beurzen maandag geen winsten meer boeken, halen ze net geen records op maandbasis, maar ze hebben toch een sterke prestatie neergezet. De Dow Jones steeg over heel november al 12 procent, net als de Nasdaq, de S&P500 won deze maand 10,8 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20