Sahara met maar liefst 10% gegroeid de jongste 100 jaar

De Sahara is de jongste 100 jaar met 10% groter geworden. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De Sahara, gelegen in Noord-Afrika, zou met tien procentgegroeid zijn in nog geen honderd jaar. Nu is het de grootste zandwoestijn opaarde, maar dat was niet altijd het geval. Samen met veel plantensoortenbestond de Sahara enkel uit Savanne. Dat was in de tijd van het Pleistoceen enhet Holoceen.  

Zo’n 6.000 tot 4.000 jaar geleden vertoonde zich een onverwachteverwoestijning in de Sahara en Arabië waardoor het zoals nu een droge,zanderige vlakte is met weinig begroeiing. Toch bestaat slechts twintig procentuit zand, terwijl de rest rotsachtig is. Uit de studie Twentieth-CenturyClimate Change over Africa: Seasonal Hydroclimate Trends and Sahara DesertExpansion blijkt dat de verwoestijning de jongste 100 jaar snelgestegen is, vooral aan de noord- en zuidzijde van de Sahara.

Hoe komt dit nu? Volgens de studie speelt de klimaatverandering eengrote rol. Zowel de mens als de natuur zelf dragen bij aan die verandering. De atmosferischecirculatiecel ‘Hadleycel’ bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de lucht in desubtropen daalt. Indien de cel breder wordt, ervaren de subtropische woestijneneen noordwaartse groei. Sommige gebieden drogen hierdoor uit. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20