Ryanair zegt coronaverliezen bijna vaarwel en hint op kortingen

Ryanair heeft in het afgelopen half jaar het aantal vervoerde passagiers ruimschoots zien verdubbelen, maar boekte onder de streep nog wel nipt rode cijfers. Dit bleek maandag voorbeurs uit de cijfers van de Ierse prijsvechter.

De luchtvaartmaatschappij zag het aantal passagiers op jaarbasis stijgen met 128 procent naar 39,1 miljoen, wat leidde tot een omzetstijging van 83 procent naar 2,15 miljard euro. Die forse stijgingen hebben natuurlijk alles te maken met de ineenstuiking van het vliegverkeer in het tweede trimester van 2020, toen de coronacrisis in alle hevigheid uitbrak.

De bezettingsgraad steeg met 7 punten naar 79 procent.

Ondanks de aantrekkende marktomstandigheden boekte de maatschappij nog wel een nettoverlies van 48 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het verlies evenwel nog 411 miljoen euro.

De operationele kosten stegen van 1,35 miljard euro naar 2,20 miljard euro.

“Nog veel onzekerheden”

Vooruitblikkend blijft Ryanair voorzichtig en topman Michael O’Leary benadrukte dat er nog veel onzekerheden zijn. Doordat passagiers laat boeken, zal de onderneming op prijs moeten blijven concurreren, terwijl daarnaast een “klein” deel van de kerosinekosten niet gedekt zijn, hetgeen leidt tot stijgende brandstofkosten. Mogelijke nieuwe coronamaatregelen kunnen daarnaast een spaak in het wiel steken.

Ryanair kondigt in bedekte termen kortingacties aan: “Het herstel van het vliegverkeer zal voortdurende prijsstimulering vergen.”

De luchtvaartmaatschappij had eind september ruim 4,2 miljard euro in kas. De nettoschuld daalde naar 2,3 miljard euro.

In maart 2026 denkt Ryanair jaarlijks 225 miljoen passagiers te vervoeren. Dat is ruim meer dan de 200 miljoen passagiers waar de maatschappij eerder op rekende.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20