Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ryanair doet foute oliegok: 300 miljoen euro verlies

Logo Business AM
Business

03/04/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 2 min leestijd

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het pas afgesloten boekjaar 325 miljoen dollar (zo’n 300 miljoen euro) verloren door verkeerd te gokken op de evolutie van de olieprijs.

De olieprijs is door de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland in elkaar geklapt, terwijl Ryanair zich via zogenaamde hedging-contracten had ingedekt tegen een stijgende olieprijs.

Normaal is een daling van de olieprijs goed nieuws voor luchtvaartmaatschappijen. Maar heel wat spelers dekken zich bij hun kerosinecontracten op voorhand in tegen mogelijke prijsstijgingen. Als de prijs dan daalt, erg fors deze keer, kost hen dat geld.

Het boekjaar van Ryanair liep op 31 maart af. Het bedrijf waarschuwt vrijdag dat de jaarwinst, voor die extra last van 300 miljoen euro, zal uitkomen rond de 950 miljoen euro. Dat is aan de onderkant van de prognose. Vorig boekjaar maakte Ryanair nog meer dan 1 miljard euro winst.

Cash

Over het lopende boekjaar doet de lowcostmaatschappij geen voorspellingen ‘gezien de aanhoudende onzekerheid over de impact en duurtijd van de corona-pandemie’. Ryanair verzekert wel ‘dat het in goede financiële gezondheid verkeert, zonder schulden en met een comfortabele liquiditeitspositie’.

De coronacrisis zorgt voor een ongezien effect op het reisgedrag. Ryanair voert op dit moment nog amper twintig vluchten per dag uit, tegen meer dan 2.500 voor de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks