RVA keerde meer dan 10 miljard euro uit aan uitkeringen in coronajaar 2020

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, de RVA, heeft in het coronajaar 2020 10,9 miljard euro uitgegeven aan uitkeringen: een absoluut record. De coronacrisis zorgde voor 4,7 miljard euro extra uitgaven. Dat blijkt uit het jaarverslag van de dienst.

Nooit eerder moest de RVA zoveel uitkeren. In 2019 bijvoorbeeld werd 6,5 miljard euro uitbetaald. De coronacrisis zorgde voor bijkomende uitgaven van 4,7 miljard euro. Die miljarden gingen overwegend naar uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid: 4,6 miljard euro. Ter vergelijking: in 2019 werd slechts 382 miljoen euro uitgegeven aan tijdelijke werkloosheid.

De lockdown en coronamaatregelen zorgden ervoor dat massaal beroep werd gedaan op het stelsel van tijdelijke werkloosheid: bijna 1,4 miljoen werknemers kregen minstens voor een dag een uitkering voor tijdelijke werkloosheid. Het gaat om de hoogste cijfers sinds de Tweede Wereldoorlog.

In totaal kregen het voorbije jaar maar liefst 2,3 miljoen mensen een uitkering van de RVA, of 1 op 3 van de actieve bevolking. Dat zijn 900.000 mensen meer dan het jaar daarvoor.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20