Rusthuis wordt tot 8 procent duurder: kamerprijs gaat richting 2.000 euro per maand

Private woonzorgcentra verhogen massaal hun prijzen, zo melden verscheidene media, soms met 170 euro per maand. De oplopende inflatie vertaalt zich zo in de maandelijkse rusthuisfactuur.

In West-Vlaanderen verhogen de negen centra van de vzw Curando hun dagprijzen met 5,5 procent, zegt de regionale zender Focus-WTV. In het Gentse WZC Sint-Jozef gaat het om een sprong met 7,75 procent en het Antwerpse Zorgbedrijf (3.000 bewoners) en de residenties van Orpea (5.000 bewoners) indexeren hun prijzen met circa 8 procent, meldt HLN.

Het betekent dat voor veel rusthuisbewoners en hun familie de maandfactuur voor een kamer in een klap met 150 tot zelfs 170 euro per maand stijgt, en in veel gevallen de kaap van 2.000 euro nadert of overschrijdt.

Pensioenen

In de directiekamers klinkt overal dezelfde uitleg: de woonzorgcentra kampen met oplopende kosten, waaronder gestegen energie- en loonkosten, en rekenen dit noodgedwongen gedeeltelijk door naar hun bewoners. De echte kostenstijging zou nog hoger zijn. De algemene inflatie bedroeg 8,31 procent in maart.

De wettelijke pensioenen worden wel automatisch geïndexeerd op basis van de spilindex, wat een deel van de stijgende dagprijs opvangt. Maar veel bewoners van woonzorgcentra zeggen momenteel met hun spaargeld te moeten bijleggen. Als de prijsstijgingen aanhouden, gaan de mensen zonder spaarcenten het moeilijk krijgen, zo wordt in de sector gewaarschuwd.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20