Russische toeristen verkiezen Moskou boven Londen of Parijs

Voor vermogende toeristen uit Arabische landen is de Russische hoofdstad Moskou inmiddels een populairdere bestemming dan vroegere aantrekkingspunten zoals Parijs of Londen. Dat heeft Mosturizm, de toeristische dienst van de Russische hoofdstad, gemeld.

Er moet volgens woordvoerders van de dienst daarbij een link worden gelegd met de uitbraak van de coronacrisis, die vele bestemmingen in West-Europa voor reizigers uit het Midden-Oosten ontoegankelijk heeft gemaakt. In Moskou kan deze groep toeristen echter nog wel terecht.

Jacht

“Moskou heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar meer dan 108.000 toeristen uit het Midden-Oosten ontvangen”, berekende Mosturizm. “Dat cijfer ligt even hoog als het aantal toeristen dat vanuit het Midden-Oosten midden vorig decennium over een volledig jaar in het Verenigd Koninkrijk was opgetekend.”

“Sinds het begin van het jaar voelen we een toestroom van gasten uit het Midden-Oosten, vooral uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE),”, zegt ook Alyona Kosulnikova, directeur marketing van het exclusieve Metropol Hotel in het centrum van Moskou, tegenover de krant The Moscow Times.

“Daarbij kon vooral sinds het midden van de maand mei een snelle stijging worden opgetekend. Tussen mei en september hebben wij evenveel gasten uit landen rond de Perzische Golf dan uit Rusland zelf ontvangen.”

Vertegenwoordigers van Lotte Hotel en Baltschug Kempinski, twee andere luxehotels in de Russische hoofdstad, bevestigden de trend. Ook zij merkten op dat Arabische gasten de voorbije zomer de helft van het totale klantenbestand uitmaakten.

Volgens de Russische Vereniging van Touroperators (Ator) hebben toeristen uit het Midden-Oosten niet alleen de grootste interesse in vijfsterrenhotels, maar tonen ze zich ook belangrijke klanten voor restaurants en winkels uit de hogere prijscategorieën.

“Rijke toeristen uit het Midden-Oosten tonen daarentegen minder interesse voor theaters en musea”, merkt Ator nog op. “In plaats daarvan streven ze naar ervaringen zoals de jacht of een rit met een tank.”

Promotiecampagne

Ator merkt nog op dat de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar dit jaar in de top tien van de naties met het grootste aantal bezoekers aan Rusland hun opwachting hebben gemaakt.

Ook vanuit Egypte wordt een grotere toeristische interesse in Rusland opgemerkt. Reizigers uit Saoedi-Arabië zouden daarentegen sneller geneigd zijn om Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, als vakantiebestemming te kiezen.

Analist Euromonitor International voorspelt dat het aantal toeristen uit het Midden-Oosten in Rusland nog een verdubbeling zal kennen tegenover het lopende jaar.

Mosturizm merkt daarbij op van plan te zijn volgend jaar in verschillende landen in het Midden-Oosten een promotiecampagne te zullen lanceren om het huidige klantenbestand uit de regio te behouden en nog verder uit te breiden.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20