Russische oppositieleider Navalny ademt weer zelfstandig

In een bericht op sociale netwerksite Instagram maakt de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bekend dat hij maandag een hele dag kon ademen zonder hulp. Het gaat om zijn eerste post sinds zijn vergiftiging.

‘Ik kan nog steeds bijna niets doen, maar gisteren was ik in staat om de hele dag zelfstandig te ademen’, schrijft hij op Instagram bij een foto van hemzelf in zijn ziekenhuisbed, vergezeld door zijn echtgenote. ‘Er was geen enkele hulp van buitenaf’, ging de 44-jarige criticus van de Russische president Vladimir Poetin verder.

https://www.instagram.com/p/CFJwV0Dly0Z/?utm_source=ig_embed

Novitsjok

De bekende oppositieleider van het Russische Kremlin wordt al een tijdje behandeld in een Berlijns ziekenhuis. Op 20 augustus belandde Navalny op intensieve zorgen, nadat hij op de luchthaven van Tomsk vergiftigd werd. Medestanders vermoeden dat iemand gif in zijn kop thee deed, maar Russische dokters deden die piste af als ‘onwaarschijnlijk’.

Gespecialiseerde Duitse zorgverleners namen Navalny – ondanks tegenkanting van het Russische ziekenhuis – nadien mee naar Duitsland. Ze achterhaalden dat Navalny vergiftigd werd met novitsjok, een van de dodelijkste zenuwgassen ter wereld. Dat werd maandag bevestigd door een Frans en een Zweeds laboratorium.

Geen ballingschap

Tot vorige week werd de oppositieleider in een kunstmatige coma gehouden. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldde toen dat hij politiebescherming kreeg in het ziekenhuis, maar dat werd niet bevestigd door zijn entourage. Maandag raakte wel bekend dat zijn toestand dermate verbeterd is dat hij nu voor korte periodes uit bed kan komen.

Navalny heeft met de Duitse officier van justitie gesproken over de aanslag en over zijn plannen voor de periode na zijn herstel. Hij zou daarbij ‘mentaal scherp’ zijn geweest, weet de Amerikaanse krant The New York Times. ‘Hij is niet van plan om in Duitsland in ballingschap te gaan’, aldus de Duitse veiligheidsbron die met de krant sprak. ‘Hij wil terug naar Rusland om zijn missie voort te zetten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20