42% van de Russische ondernemers bereidt zich voor op emigratie

Russische ondernemers willen massaal hun thuisland verlaten, toont een recente enquête aan. De meeste Russische zakenlieden dromen van een nieuw bestaan in de VS.

Ondanks Poetins verwoede pogingen om de nationalistische en patriottische gevoelens bij z’n landgenoten te stimuleren geloven veel Russische ondernemers niet meer in een toekomst in eigen land. Volgens een enquête in opdracht van rekruteringsbureau Agence Kontakt zou 42% van hen ‘zich voorbereiden op emigratie’. Zo’n 16% ziet zich al binnen de twee jaar naar het buitenland verhuizen. De enquête werd afgenomen bij 467 Russische ondernemers.

USA, USA, USA

De voorkeursbestemming van de aspirant-emigranten is met 22% de Verenigde Staten. Duitsland is de favoriete bestemming voor 17% van de ondernemers, vóór Groot-Brittannië (11%) en Zwitserland (10%).

Volgens een woordvoerder van Agence Kontakt voelen vooral ondernemers uit de technologische sector en uit andere innoverende sectoren zich aangetrokken door het buitenland. Het ontbreken van talrijke barrières die in Rusland wel bestaan zou hun belangrijkste motivatie zijn. Ook het ontbreken in Rusland van een cultuur waarin het nemen van risico’s gestimuleerd wordt zou een belangrijke reden zijn om te emigreren.

De laatste vier jaar is de Russische economische groei sterk teruggelopen. Sinds 2015 bevindt de economie zich officieel in een recessie. De meeste economisten voorspellen een lange stagnatie van de Russische economie doordat de investeringen vorig jaar met meer dan 7% terugliepen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20