Roebel op laagste punt in zes jaar ten opzichte van de euro

De roebel, de Russische munteenheid, heeft in zes jaar niet meer zo laag gestaan tegenover de euro. Momenteel krijg je voor 1 euro 93,97 roebel. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap Interfax. 

Dat is de laagste waarde tegenover de euro sinds december 2014. De hernieuwde lockdowns in veel Europese landen hebben de vraag naar ruwe olie getemperd. Tegelijk is Libië opnieuw meer ruwe olie aan het oppompen, wat de prijs drukt. Dat is Ruslands voornaamste exportproduct, wat maakt dat er nu veel minder buitenlandse valuta binnenkomen. 

De lage olieprijzen en de malaise in de wereldeconomie teisteren de Russische economie, die grotendeels van grondstoffen afhankelijk is, al het hele jaar. Investeerders hebben ook schrik voor een Democratische overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Joe Biden zou Rusland wel eens verdere sancties kunnen opleggen.

Ook de vergiftiging van oppositieleider Alexei Navalny, en het huisarrest van de Amerikaanse zakenman Michael Calvey hebben volgens analisten het investeringsklimaat in Rusland geen deugd gedaan. Calvey zit opgesloten op basis van omstreden beschuldigingen van geldverduistering. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20