Russische luchtvaart hoopt op aankoop geblokkeerde vliegtuigen

Russische luchtvaartmaatschappijen hebben met minstens één groot westerse leasebedrijf gesprekken gevoerd over de eventuele aankoop van een aantal vliegtuigen die het voorwerp zijn geweest van westerse sancties. Dat hebben een aantal getuigen bevestigd. Volgens sommige Russische bronnen worden de gesprekken weliswaar nog altijd verder gezet, maar gevreesd wordt dat de Europese Unie met deze operatie niet zal willen instemmen.

Waarom is dit belangrijk?

De inval van Rusland in Oekraïne had ook een grote impact op de luchtvaart. Westerse sancties bepaalden dat leasemaatschappijen hun contracten met Russische luchtvaartmaatschappijen moesten opzeggen. Op die manier zou de Russische luchtvaart een groot gedeelte van zijn capaciteit moeten inleveren. Voor de leasemaatschappijen betekende de maatregel echter een zware financiële aderlating. Een verkoop van de toestellen zou op beide problemen een antwoord kunnen bieden.

Opgezegde leasecontracten: Door de westerse sancties werden de leasecontracten met Russische luchtvaartmaatschappijen voor ongeveer vijfhonderd vliegtuigen opgezegd.

  • Bijna tachtig toestellen bevonden zich op dat ogenblik op buitenlandse bestemmingen en werden daar aan de grond gehouden. Meer dan vierhonderd vliegtuigen bleven echter in Rusland achter.
    • Het Europees Parlement eiste dat Rusland de gehuurde vliegtuigen aan hun rechtmatige eigenaars - de leasemaatschappijen - zou terugbezor
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20