Russische goudreserves zijn toegenomen sinds de start van de oorlog in Oekraïne

Rusland zag sinds de start van de oorlog in Oekraïne de goudreserves groeien. Dat meldt de centrale bank van het land.

Waarom is dit belangrijk?

De Russische Federatie kan door de westerse sancties tegen het land niet langer goud exporteren naar onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In het nieuws: De Russische goudvoorraad is het voorbije jaar met 1 miljoen ounces, oftewel 31,1 ton, toegenomen. Dat meldt de Russische centrale bank.

  • Volgens de Bank of Russia bezat het land eind februari 74,9 miljoen ounces – zo’n 2.330 ton – goud. Die voorraad was volgens de monetaire instelling toen 135,6 miljard dollar waard.
  • Rusland is de op één na grootste goudproducent van de wereld, na China.
  • Maar het Russische edelmetaal is sinds een invoerverbod in juni uitgesloten van de westerse markten. Lokale producenten, die voorheen het grootste deel van hun metaal naar Londen verscheepten, werden gedwongen nieuwe klanten in Azië te vinden.
  • Polyus, de grootste goudproducent van Rusland, zag de nettowinst in 2022 met 32 procent zakken tot 1,6 miljard dollar. Polyus wordt niet rechtstreeks getroffen door de westerse sancties, maar het bedrijf zag samen met andere Russische grondstoffenproducenten het voorbije jaar de transacties met westerse banken en rederijen fors afnemen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Vazalstaat van China

Handelsrelatie: De Chinese president Xi Jinping heeft intussen zijn bezoek aan de Russische autocraat Vladimir Poetin afgerond.

  • De Chinese leider was afgezakt naar Rusland om onder meer de handelsrelatie te bespreken. Poetin is door de westerse sancties in grote mate afhankelijk geworden van China. Het Aziatische land is nu een nog belangrijkere afzetmarkt geworden voor onder meer de Russische energieproducten, waaronder olie en gas.
  • Verschillende experts merken op dat Rusland meer en meer een vazalstaat wordt van China. “De westerse sancties hebben de asymmetrische relatie tussen Rusland en China nog verergerd”, zei Maria Shagina, onderzoekster aan het International Institute for Strategic Studies, onlangs nog aan de Financial Times. “Het is moeilijk te verbergen dat Rusland nu een tweederangspartner is in die relatie.”
Meer