Russische ‘bloeddiamanten’ vinden hun weg wel, net als Russische olie

De G7 en de EU voeren de druk op Rusland op en overwegen maatregelen tegen de handel in Russische “bloeddiamanten”. Rusland is, met een marktaandeel van 30 procent, wel de grootste leverancier van ruwe diamanten wereldwijd.

Waarom is dit belangrijk?

Dat is een probleem voor Antwerpenwaar nog altijd 80 procent van de ruwe diamanten en 50 procent van de geslepen diamanten worden verhandeld. De diamantsector heeft ook een symbolische waarde voor de Belgische regering, omdat diamanten 15 procent van de Belgische export buiten de EU vertegenwoordigen. 

In het nieuws. De G7 willen diamant toevoegen aan de lijst van Russische goederen die onder sancties vallen vanwege de oorlog in Oekraïne.

  • De plannen van de westerse regeringen zijn nog vaag. Maar de G7-leiders willen nauwer samenwerken om de handel in Russische diamanten te beperken. 
  • De diamanthandelaren in Antwerpen vrezen dat deze sancties juist zullen leiden tot een versnelde migratie van bedrijven naar minder gereguleerde handelscentra.
    • De voorbije jaren trokken vele diaman
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer