Russisch schip dat Oekraïens graan vervoert vastgehouden door Turkije

De Turkse douaneautoriteit heeft een Russisch vrachtschip dat Oekraïens graan vervoert, tegengehouden. Volgens Vasyl Bodnar, de Oekraïense ambassadeur in Turkije, zou de graanlevering uit het belegerde land zijn gestolen.

Oekraïne zou op 1 juli al aan Turkije hebben gevraagd om het Russische vrachtschip aan te houden. Het schip in kwestie, de Zhibek Zholy, zou in de door Rusland bezette havenstad Berdyansk een eerste lading graan in beslag hebben genomen. In de stad bevindt zich volgens Oekraïne zo’n 4.500 ton graan. 

Volgens verslaggevers bij Reuters zou de Zhibek Zholy zich intussen bij de Turkse haven van Karasu bevinden. “We hebben de volledige medewerking. Het schip ligt momenteel aan de ingang van de haven. Het werd aangehouden door de Turkse douaneautoriteiten,” bevestigde Bodnar op de Oekraïense nationale televisie. 

Volgens Bodnar zal maandag worden overlegd met onderzoekers, waarna zal worden besloten wat er met het schip zal gebeuren. Oekraïne hoopt alvast dat het graan in beslag kan worden genomen. 

Verschepen naar Syrië

Oekraïne beschuldigt Rusland er al langer van Oekraïens graan te stelen uit bezette gebieden sinds de invasie in februari begon. In april zei de plaatsvervangende Oekraïense minister van Landbouw Taras Visotskiy dat er toen al honderdduizenden tonnen graan zouden zijn gestolen. 

Het gestolen graan zou het op illegale wijze worden verkocht via Turkse handelaren. Rusland zou ook graan naar bondgenoot Syrië verschepen. Het Kremlin ontkent echter nog altijd stellig dat het Oekraïens graan zou stelen. 

Oekraïne onder druk gezet

Oekraïne is een van de grootste graanproducenten in de wereld. Sinds de invasie van Oekraïne begon, is er echter zo’n 20 miljoen ton graan dat niet verscheept raakt. Dat leidt al enkele maanden scherp stijgende prijzen op de voedselmarkt. Door de oorlog dreigen volgens de Verenigde Naties zo’n 49 miljoen mensen in hongersnood te belanden.

Rusland lijkt alvast gretig gebruik te maken van de situatie. Vorige vrijdag ontmoette de Russische dictator Vladimir Poetin bijvoorbeeld de Indonesische president Joko Widodo, waarbij die laatste beweerde dat Rusland een zeeroute in de Zwarte Zee wil openen voor Oekraïens graan. Op die manier wil Poetin zich opwerpen als de persoon die de voedselcrisis oplost. Hoe langer Oekraïne weerstand biedt, hoe meer Poetin hen immers kan beschuldigen dat zij de graanexport blokkeren. 

Rusland plaatst Oekraïne daarmee in een benarde situatie, zegt Asli Aydıntaşbaş van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen aan Politico. “Het hele Russische spel draait erom dat Oekraïne van dit graanexportmechanisme afziet,” zei ze, “zodat de Russen kunnen zeggen dat ze open staan voor onderhandelingen en een redelijke overeenkomst, maar de Oekraïners niet.” 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20