Terwijl de EU haar import van Russisch LNG heeft gestabiliseerd, verhoogde België die fors

Nieuwe cijfers gepubliceerd door de denktank IEEFA tonen aan dat ons land meer en meer Russische LNG invoert. België is zelfs een van de grootste afnemers van Rusland.

Waarom is dit belangrijk?

Het is nu algemeen bekend: als reactie op Europese sancties vanwege het conflict in Oekraïne is Rusland gestopt met het leveren van een groot deel van zijn gas aan Europa. Maar we hebben het over gas dat via pijpleidingen wordt getransporteerd. LNG dat per schip wordt vervoerd is een ander verhaal. Sinds de oorlog is de Russisch-Europese handel toegenomen. En België speelt een belangrijke rol.

In het nieuws: Volgens een rapport van de denktank IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis) is de Europese import van Russisch LNG tot nu toe stabiel gebleven tussen 2022 en 2023.

  • Maar dat is niet het geval voor alle Europese landen. Sommigen, waaronder België, voeren net meer Russisch gas in.

De details: Volgens de IEEFA hebben EU-landen tussen januari en juli 2023 17,21 miljard euro uitgegeven aan Amerikaanse LNG.

  • De op één na grootste leverancier van
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer