Russen willen gebruikersgegevens van Tinder

In Rusland moet de dating-applicatie Tinder desgevraagd gegevens over zijn gebruikers aan de nationale inlichtingendiensten overdragen. De verplichting geldt ook voor de inhoud van de berichten die de gebruikers van de applicatie hebben gecommuniceerd. De regel maakt deel uit van de steeds groter wordende repressie tegen de online vrijheden. Dat zegt Nataliya Vasilyeva, correspondent van het persbureau Associated Press in Moskou. Roskomnadzor, de Russische communicatie-regulator, bevestigt dat Tinder is opgenomen in een lijst met online diensten die in Rusland actief zijn en op vraag van de autoriteiten gegevens over zijn gebruikers aan de overheid moeten overmaken.

Een van deze autoriteiten is de Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti (FSB), de Russische veiligheidsdienst.

Controle

Tinder, een applicatie waar gebruikers op zoek zijn naar dates, zal met de Russische autoriteiten moeten samenwerken. Indien het platform niet op die eisen ingaat, dreigt Tinder in Rusland volledig geblokkeerd te worden. De regel is van toepassing op gegevens van gebruikers die door Russische servers gaan.

Tinder, dat zijn hoofdkwartier heeft in Californië, heeft in een verklaring beloofd zich naar de Russische regelgeving te zullen schikken. Het bedrijf voegde er echter aan toe geen gegevens aan de Russische regering te hebben overhandigd. De onderneming heeft niet duidelijk gemaakt of het van plan is desgevraagd wel informatie over zijn gebruikers aan de autoriteiten te zullen verstrekken.

Rusland heeft de voorbije jaren een reeks wetten aangenomen om de controle over de online activiteit te versterken. Onder meer zijn de internetbedrijven verplicht om zes maanden aan gebruikersgegevens op te slaan. Deze gegevens moeten op vraag aan de autoriteiten worden overgedragen.

Het berichtenplatform Telegram weigerde zich naar die voorwaarden te schikken. Daarop vaardigden de Russische autoriteiten vorig jaar een bevel uit om de applicatie te verbieden. Sommige Russische topfunctionarissen, waaronder het hoofd van de veiligheidsdienst, hebben Telegram zwaar aangevallen. Volgens hen zouden extremisten het platform gebruiken om terroristische aanvallen voor te bereiden.

Ondanks alle banbliksems is Telegram in Rusland nog steeds beschikbaar. Ook het sociaal netwerk LinkedIn heeft geprobeerd zich tegen de Russische eisen te verzetten, maar had daarbij minder geluk. De Russische autoriteiten eisen dat persoonlijke gegevens over Russische burgers ook op servers in Rusland zouden worden opgeslagen.

Linkedin weigerde echter daarop in te gaan. Drie jaar geleden gaf een Russische rechtbank het bevel om de applicatie te blokkeren.

Mobilisering

In totaal hebben de Russische autoriteiten 175 online diensten op de lijst gezet met partijen die desgevraagd informatie over hun gebruikers moeten overmaken. Meestal gaat het om kleinere Russische platformen.

Populaire berichtenservices zoals WhatsApp of Facebook Messenger staan ​​niet op de lijst. Volgens de Russische autoriteiten heeft nog geen enkele overheidsdienst naar gegevens over de gebruikers van deze platformen gevraagd.

“Algemeen wordt echter aangenomen dat de autoriteiten het niet echt aandurven om aanbieders zoals Facebook, WhatsApp of Instagram te blokkeren,” benadrukt Nataliya Vasilyeva.

Een van de recente slachtoffers van deze Russische online controle is Zello, een communicatieplatform dat bijzonder populair is bij Russische vrachtwagenchauffeurs. Vier jaar geleden was Zello en belangrijk instrument om de truckchauffeurs te mobiliseren tegen de invoering van een nieuw tolsysteem. Sindsdien hebben de Russische autoriteiten geprobeerd de applicatie te blokkeren.

Sinds vorig jaar is Zello in Rusland dan ook niet meer bereikbaar.

Meer