Brits ministerie van Defensie: “Rusland verloor al een derde van zijn troepen in Oekraïne”

Volgens inlichtingen die het Britse ministerie van Defensie kreeg, zou al een derde van alle troepen die Rusland naar Oekraïne stuurde, zijn gesneuveld. Daarnaast is het offensief in de Donbas gestagneerd, en ziet het er niet naar uit dat dit verhaal de komende weken anders zal verlopen.

“Ondanks initieel kleine vooruitgang, is Rusland er niet in geslaagd om de afgelopen maanden aanzienlijke stukken land te veroveren. Daarnaast kampt het met een hoge ‘slijtage’, staat te lezen op de Twitter van het ministerie.

Een derde van de troepen

De kill list die van het Oekraïense leger op 15 mei (Foto: Twitter Oekraïens ministerie van Defensie)

Het meest opvallende is echter dat het ministerie aangeeft dat Rusland al een derde van al zijn Oekraïne-troepen is kwijtgespeeld. Volgens de cijfers die het Oekraïense ministerie van Defensie meedeelt, sneuvelden sinds 24 februari al ongeveer 27.400 Russen in de strijd. Daarnaast verloor het Russische leger ook al minstens 3.600 voertuigen, waaronder 664 tanks. Dat blijkt ook uit cijfers van Oryx Spioenkop, een Nederlands collectief dat aan de hand van visuele bevestiging de Russische en Oekraïense verliezen van voertuigen optelt.

Verder geeft het Britse ministerie ook aan dat het de komende maand geen nieuwe grote veranderingen ziet op het terrein (althans, niet in het voordeel van Rusland). Ook verloor Rusland al heel wat cruciaal materiaal, waaronder brugleggende voertuigen, onder meer door de mislukte oversteek van de Donets-rivier bij Bilohorivka. Brugleggers zijn cruciaal, aangezien Oekraïne al veel bruggen opblies toen de Russen binnenvielen.

Ook kampt Rusland met een tekort aan verkenningsdrones. Daardoor weten de soldaten vaak niet waar de cruciale verdedigingspunten en artilleriestukken van de tegenstander zich bevinden. Door al de bovenstaande gebreken en verliezen binnen het Russische leger vermoedt het Britse ministerie van Defensie niet dat Rusland de komende 30 dagen grote winst op het terrein kan boeken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20