Russische ‘reddingsmissie’ naar ISS vertrokken na lekfiasco

Rusland lanceerde donderdag een onbemande Sojoez-ruimtecapsule richting het Internationaal Ruimtestation (ISS). Die moet uiteindelijk drie gestrande ruimtevaarders terug naar de aarde brengen. 

Waarom is dit belangrijk?

De ruimte is een van de laatste bastions waar het Westen en Rusland nog samenwerken. Maar de voorbije maanden hebben problemen met twee capsules roet in het eten gegooid. Daardoor moeten drie ruimtevaarders een half jaar langer dan gepland aan boord van het ISS vertoeven.

In het nieuws: De capsule zal na twee dagen aankomen bij het ruimtestation en zal “later dit jaar” de Amerikaanse astronaut Frank Rubio en zijn Russische collega’s Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin terug naar de aarde brengen.

  • Het ruimtetuig, de Sojoez MS-23, werd zonder bemanning gelanceerd. Aan boord bevindt zich zo’n halve ton aan essentiële goederen voor de inwoners van het ISS.
  • De capsule zal in september wellicht gebruikt worden om de drie ruimtevaarders naar de aarde brengen. Zij zullen in totaal een jaar aan boord hebben verbleven, zes maanden langer dan oorspronkelijk voorzien. 
  • Normaal gezien zouden zij in maart al terug moeten zijn gekeerd. De capsule die daarvoor gebruikt zou worden, de Sojoez MS-22, raakte in december echter beschadigd en verloor al zijn koelvloeistof. Volgens het Russische ruimteagentschap Roscosmos was een micrometeoroïde de boosdoener.
  • Daarna werd besloten om de reddingscapsule die nu donderdag gelanceerd werd, naar het station te sturen. Nadat eerder in februari echter een nieuw lek werd ontdekt, ditmaal bij een andere onbemande bevoorradingscapsule, werd besloten om de reddingsmissie uit te stellen. Roscosmos moest immers vaststellen of er toch niet meer aan de hand was. Het leek immers steeds waarschijnlijker dat het ontwerp van de Sojoezcapsules de oorzaak van het probleem was.

Al langer problemen

Toch op te merken: Hoewel nu tweemaal op rij problemen werden vastgesteld met een Russische capsule, zijn er al langer spanningen.

  • In oktober vorig jaar moest het ISS bijvoorbeeld een manoeuvre uitvoeren om Russisch ruimteafval te ontwijken. Dat was afkomstig van de Kosmos 1408, een satelliet die in 2021 opzettelijk werd opgeblazen tijdens een Russische wapentest.
  • Kort na die test moesten de ruimtevaarders aan boord van het ISS al meermaals schuilen in een ruimtecapsule die aan het station gekoppeld was. Onder hen waren opvallend genoeg ook Russische kosmonauten. Ook een Chinese satelliet werd bijna geraakt door het afval.
  • Ook in 2018 werd al een lek vastgesteld, toen bij de Sojoez MS-09. Opvallend genoeg stak Rusland toen de schuld op de Amerikanen. Het beweerde zelfs dat een NASA-astronaut het gat opzettelijk zou hebben gemaakt. 
Meer