Blufte Rusland toen het zei dat het minder olie ging produceren? Daar lijkt het op

In februari liet Rusland weten dat het van plan is de olieproductie met 500.000 vaten per dag af te bouwen, als reactie op westerse sancties. Maar meer dan een maand later lijkt die productieverlaging nog altijd niet gematerialiseerd.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland is een van de grootste olieproducenten in de wereld. Voor de oorlog in Oekraïne losbarstte, importeerde Europa dan ook enorme hoeveelheden van het zwarte goud uit het land. Maar sinds de invasie op 24 februari 2022 begon, is die wederzijds voordelige relatie afgebrokkeld. De G7 implementeerde een prijsplafond op Russische olie, terwijl in de EU en het VK zelfs een embargo op het goedje werd ingevoerd. 

In het nieuws: Rusland verscheepte de voorbije weken niet veel minder vaten ruwe olie dan gewoonlijk, een teken dat de productie niet werd verlaagd.

  • Vorige week exporteerde Rusland zo’n 3,23 miljoen vaten per dag via zee, meldt persagentschap Bloomberg. Dat is een vermindering van slechts 90.000 vaten per dag tegenover de week daarvoor.
  • Ook het vierwekelijkse gemiddelde kon maar een geringe daling van 90.000 vaten per dag optekenen. De voorbije vier weken werden er gemiddeld 3,32 miljoen vaten per dag uit Rusland verscheept. Het vierwekelijkse gemiddelde geeft een duidelijker beeld, aangezien dat getal minder volatiel is dan het wekelijkse gemiddelde, dat sterker kan schommelen.
  • Nog een teken: De hoeveelheid olievaten die zijn opgeslagen in het land, rondde voor het eerst sinds april vorig jaar de kaap van 15 miljoen. Ook dat duidt erop dat Rusland niet meteen minder olie produceert.

Wie koopt al die olie?

Opgemerkt: Hoewel de EU geen Russische ruwe olie via zee meer importeert, heeft het Kremlin andere afzetmarkten gevonden voor het goedje.

  • Nadat op 5 december 2022 een Europees embargo van kracht werd, daalde de totale export eventjes van 3 miljoen naar een laagtepunt van 2,5 miljoen vaten per dag in januari dit jaar. Sindsdien is het cijfer echter sterk gestegen.
  • Dat komt voornamelijk door een grotere export naar Aziatische landen. Dagelijks worden bijna 3 miljoen vaten naar het continent geëxporteerd, een stuk meer dan voor het Europese embargo werd geïmplementeerd. Op die manier compenseert Rusland voor de weggevallen vraag uit Europa.
  • Voor de oorlog importeerde Europa zo’n anderhalf miljoen vaten ruwe olie per dag uit Rusland. Azië voerde toen daarentegen slechts zo’n miljoen vaten per dag in. 
  • De vaten vloeien voornamelijk naar China en India, die ze tegen een sterk gereduceerde prijs kopen.

(dv)

Meer