Rusland probeert exodus van buitenlandse investeerders te stoppen

Nadat vele grote bedrijven, waaronder BP en TotalEnergies, hun Russische aandelen verkochten, roept Rusland een halt toe aan de exit van westerse bedrijven uit Russische investeringen. Dat heeft de Russische eerste minister Michail Misjoestin gezegd.

De oorlog in Oekraïne heeft voor steeds hoger oplopende reeks sancties vanuit de westerse wereld tegen de Russische agressor gezorgd. Ook grote bedrijven trekken massaal hun geld weg uit Rusland.

“In de huidige sanctiesituatie worden buitenlandse ondernemers gedwongen zich niet door economische factoren te laten leiden, maar onder politieke druk beslissingen te nemen”, zei de Russische premier Misjoestin op een regeringsvergadering.

“Om het bedrijfsleven de kans te geven een weloverwogen beslissing te nemen, is een presidentieel bevel opgesteld om tijdelijke beperkingen op te leggen aan het vertrek uit Russische activa.”

Rusland staat volgens Misjoestin open voor een dialoog met “constructief denkende investeerders”. “Wij verwachten dat degenen die in ons land hebben geïnvesteerd, hier verder zullen kunnen werken”.

Maandag verbood de Russische centrale bank buitenlanders al om Russische aandelen te verkopen. De beurs in Moskou blijft deze week hoe dan ook dicht.

Olie en gas

De maatregel van de Russische premier komt nadat verschillende grote bedrijven zich ontdaan hebben van hun Russische aandelen. De olie- en gasgiganten Shell en BP schortten hun samenwerking met de Russische staatsbedrijven Gazprom en Rosneft op.

Ook het Noorse Equinor en het Franse TotalEnergies kondigden hun vertrek aan. “We zijn allemaal diep verontrust door de invasie in Oekraïne, die een vreselijke tegenslag voor de wereld betekent, en we denken aan al diegenen die lijden onder de militaire actie”, aldus Anders Opedal, president en CEO van Equinor in een mededeling.

Ook het hedgefonds Man Group en de Britse vermogensbeheerder abrdn hebben hun posities in Rusland teruggeschroefd. “Er is zeker bereidheid bij vermogensbeheerders en benchmarkaanbieders om zich te ontdoen van Russische aandelen in hun portefeuilles”, zei Kaspar Hense, een senior portefeuillebeheerder bij Bluebay Asset Management in Londen, aan Reuters. De historisch lage waarde van de roebel is daarvoor geen obstakel.

(mah)

Meer