Politie Rusland vangt hacker gezocht door VS, en laat hem vrij

Een Wit-Russische hacker die in de VS gezocht wordt voor zijn rol in een hackersgroep die kredietkaartnummers stal, zei dat hij in Sint-Petersburg, Rusland, werd aangehouden en vrijgelaten op basis van een Interpol-bevel.

“Zoals je ziet, zit ik in een koninklijke suite in een hotel en niet in een cel, ook al zat ik gisteren in een cel,” zei Sergej Pavlovitsj dinsdag in een live gestreamde video op zijn YouTube-kanaal. “Ook al heb ik 10 jaar in Wit-Rusland gezeten, Amerika wil mij als hun gevangene, wat niet eerlijk is.”

De nieuwsdienst Interfax citeerde een bron die niet bij naam genoemd werd als bevestiging van de detentie, maar gaf geen verdere details.

Dat Rusland de hacker ogenschijnlijk ving en terug vrijliet, doet afvragen of de besprekingen over cyberveiligheid die na de top in juni tussen Joe Biden en Vladimir Poetin zijn gestart, wel nuttig waren.

Biden zei dat hij Poetin een lijst van 16 kritieke sectoren had gegeven die niet gehackt mochten worden. Die sectoren zouden een cyberreactie van de Amerikaanse regering kunnen aanwakkeren. Toch zijn de aanvallen doorgegaan. In oktober zei Microsoft dat de Russische hackers achter de aanval op SolarWinds bezig waren met een nieuwe campagne om wereldwijde netwerken in gevaar te brengen.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend verantwoordelijk te zijn voor hackaanvallen.

Grootste hacking ooit.

Pavlovich was een van de elf personen die in 2008 door het Ministerie van Justitie werden beschuldigd van de toenmalige “grootste hacking- en identiteitsdiefstalzaak” ooit. De daders zouden meer dan 40 miljoen credit- en debitcards van Amerikaanse winkeliers hebben gestolen.

Pavlovich zegt dat hij niet langer betrokken is bij cybercriminaliteit en runt een YouTube-kanaal met meer dan een half miljoen abonnees.

(kg)

Meer
Mijn Volglijst

Beursagenda: Belgische bedrijven

06/12/2021 05:56

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 13 december 2021

MAANDAG 06 DECEMBER 2021

08:00 AB InBev - Beleggersbijeenkomst09:00 Telenet - Ex-dividend10:00 Recticel - BAVA

DINSDAG 07 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

WOENSDAG 08 DECEMBER 2021

09:00 Proximus - Ex-dividend

DONDERDAG 09 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

VRIJDAG 10 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

MAANDAG 13 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20