Rusland plant lancering van eigen alternatief voor Google Play op Dag van de Overwinning

De oorlog in Oekraïne heeft ook vergaande gevolgen voor de Russische bevolking. Zo hebben ze niet langer toegang tot allerhande westerse apps, waaronder Facebook en Twitter. Ook is het sinds deze maand niet langer mogelijk voor de Russen om aankopen te doen in de Google Play Store. Daarom gaat Rusland een eigen versie van de appwinkel lanceren.

Google heeft begin deze maand beslist om het voor de Russische gebruikers onmogelijk te maken om te betalen in de Play Store. De techgigant nam die beslissing vanwege “een onderbreking in het betaalsysteem.” Daarmee verwees Google waarschijnlijk naar de uitsluiting van de Russische banken van het Swift-betaalsysteem. Ook YouTube heeft intussen beslist om alle op betalingen gebaseerde diensten in Rusland op te schorten.

Russische versie Google Play

Als reactie op de beslissing van Google gaat Rusland nu een eigen versie van de digitale winkel introduceren. De lancering staat gepland op 9 mei. Op die datum wordt de Dag van de Overwinning gevierd in Rusland. Tijdens die feestdag herdenken de voormalige Sovjetlanden de overwinning op nazi-Duitsland.

“Helaas kunnen Russen Google Play niet langer normaal gebruiken om apps te kopen en zijn ontwikkelaars hun bron van inkomsten kwijtgeraakt”, reageert Vladimir Zykov, directeur van projecten bij Digital Platforms, een organisatie die zich richt op digitale ontwikkeling, aan het persagentschap Reuters. “Dit is waarom wij de Russische appwinkel NashStore hebben ontwikkeld.”

Volgens een persverklaring zal NashStore, dat in het Engels vertaald kan worden als “OurStore”, beschikbaar zijn voor Android-toestellen en zou het uiteindelijk compatibel moeten zijn met Russische Mir-bankkaarten.

Ook concurrent Apple heeft betalingen in de Russische appwinkel tijdelijk geblokkeerd. Zowel de winkel van Google als van Apple zijn nog beschikbaar in Rusland. Enkel de betaalsystemen zijn opgestort. Gratis apps en games kunnen dus wel nog gedownload worden.

Rusland op ramkoers met westerse techbedrijven

Rusland zit met verschillende westerse techbedrijven op ramkoers. Zo heeft een Russische rechter onlangs nog geoordeeld dat Meta, het moederbedrijf boven onder meer Facebook, een “extremistische organisatie” is. Die uitspraak kwam er als reactie op het gewijzigde beleid van Meta om gebruikers in Oekraïne en Rusland in staat te stellen gewelddadige uitingen tegen Vladimir Poetin te publiceren.

Rusland begon eind februari al de toegang tot Facebook deels te blokkeren en richtte later zijn pijlen op Instagram. Als reactie op de blokkade ontwikkelden Russische ontwikkelaars een eigen Instagram-kloon, voor het delen van foto’s. De app staat gepland voor 28 maart. Ook de toegang tot Twitter en tal van andere westerse sites is geblokkeerd in de Russische federatie.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20