Zal Rusland de Oekraïense graandeal dan toch verlengen?

Er wordt verwacht dat Rusland de komende dagen akkoord gaat met een verlenging van de Oekraïense graandeal.

Waarom is dit belangrijk?

Door de oorlog in Oekraïne dreigde de wereld een aanzienlijke hoeveelheid graan mis te lopen. De havens van het land, een van de grootste exporteurs van voedselproducten in de wereld, werden immers maandenlang geblokkeerd door Russische schepen. In juni werd uiteindelijk een deal overeengekomen tussen Rusland en Oekraïne, om de export terug op gang te laten komen. 

De essentie: De graandeal zal binnenkort wellicht door alle betrokken partijen worden verlengd, vertelden verschillende mensen met kennis van de zaak aan Bloomberg.

  • De deal werd in juli bereikt met behulp van Turkije, dat als bemiddelaar optrad, en de VN. Toen werd overeengekomen dat Rusland een aantal Oekraïense havens niet meer zal blokkeren. In ruil zou ook de transit van voedsel en meststoffen uit en naar Rusland niet worden belemmerd.
  • Er werd afgesproken dat de graanexport gedur
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer