Rusland lost voor het eerst sinds 1918 buitenlandse schuld niet op tijd af

Rusland heeft de deadline gemist voor circa 100 miljoen dollar aan rentebetalingen, meldt nieuwsdienst Bloomberg. Het gaat om de eerste wanbetaling in buitenlandse valuta in meer dan een eeuw. Volgens de Russen gaat het om een “artificiële” situatie die het Westen gecreëerd heeft.

De rentebetalingen moesten eigenlijk al op 27 mei binnen zijn. Maar zondag verstreek ook de zogeheten respijtperiode, de 30 dagen extra die een kredietnemer – in dit geval Rusland – krijgt vooraleer officieel van een wanbetaling gesproken wordt.

Het gaat om een bedrag van circa 100 miljoen dollar die Rusland aan buitenlandse financiële partijen verschuldigd was. Het is van 1998 geleden dat Rusland zijn schulden niet afbetaalde – toen ging het om binnenlandse schuld. Voor een wanbetaling tegenover buitenlandse beleggers moet je al teruggaan tot 1918, toen Lenin een lening van het oude tsaarregime weigerde terug te betalen.

Kremlin: “Artificiële wanbetaling”

Volgens Rusland gaat het om een artificieel bankroet, omdat het over de middelen beschikt om de rentebetalingen uit te voeren, maar door de westerse economische sancties belet wordt om dat te doen. Terugbetalingen in roebel kunnen meteen gebeuren, zegt het Kremlin ook.

Het is niet de eerste keer dat het land de respijtperiode inging, maar de vorige keren werd de betaling in dollar op de valreep nog uitgevoerd. Moskou heeft ook een nieuw systeem uitgedokterd om zijn buitenlandse obligaties af te rekenen. Dit mechanisme moet Rusland in staat stellen zijn obligatiebetalingen in roebels te doen, die dan omgewisseld worden, zodat de belegger de betaling in de juiste valuta kan ontvangen.

“Als een verantwoordelijke lener, neemt de Russische Federatie alle mogelijke maatregelen om alle investeerders te betalen”, verklaarde de minister van Financiën Anton Siloeanov vorige week. “Maar buitenlandse tegenpartijen weigeren om betalingen in buitenlandse valuta te verwerken, wat voor ons een force majeure is. Dat is de enige reden waarom we overstappen naar betalingen in roebel.”

De obligatiehouders hebben nu in principe drie jaar de tijd om de onmiddellijke betaling van de achterstallige rente via juridische weg te eisen. Wellicht komt het zover niet, en zullen ze afwachten hoe de situatie verder evolueert.

(fjc)

Meer