Rusland en Oekraïne beweren allebei dat ze de oorlog aan het winnen zijn. Hoe zit het eigenlijk?

Oekraïne zou erin geslaagd zijn om Russische troepen te isoleren na een aanval op de belangrijke door Rusland bezette Antonivskiy-brug in de bezette zuidelijke stad Kherson en zegt dat de operatie om Kherson te bevrijden “al is begonnen”. Russische troepen hebben dan weer de Oekraïense energiecentrale Vuhlehirsk ingenomen, de op een na grootste van het land. Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, zeggen zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Oekraïner Volodymyr Zelensky dat die hun kant op gaat. Beide partijen hebben uiterlijk vertrouwen in het uiteindelijke succes, maar wat betekent dat?

Waarom is dit belangrijk?

Zowel Poetin als Zelensky zijn misschien uiterlijk optimistisch over hun vooruitzichten op de overwinning, maar beide worden geconfronteerd met toenemende uitdagingen als de oorlog maanden of jaren aansleept. Maar de realiteit is wel dat in termen van gestelde doelen een soort Russische overwinning - zij het een kostbare - zeker veel dichterbij is dan het soort overwinning waarop Zelensky zijn hoop heeft gevestigd.

Volgens Zelensky's adviseur Oleksei Arestovitsj zijn de Russische troepen overgeschakeld van een aanvallende naar een meer strategische manier van oorlog voeren, door met "tactische aanvallen" het Oekraïense offensief te verzwakken. Verder zijn de Russen hun troepen "massaal" aan het hergroeperen, volgens Arestovitsj. Ze rukken volgens hem vooral op naar het zuiden van Oekraïne, onder meer naar de steden Kherson, Melitopol en Zaporizja.

Dat het Russische leger zijn positie in de zuideli

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20