Dit is Poetins geheime wapen om Russische economische instorting te vermijden

Analisten voorspelden maandenlang dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ervoor zouden zorgen dat de Russische economie in elkaar zou storten. Hoewel die het nu niet bepaald denderend doet, bleef een economische ramp echter uit. Dat zou verklaard kunnen worden door een opvallende factor: de Russische productie van wapens zou de economie ondersteunen.

Hoewel Rusland behoorlijk geheimzinnig doet over de wapenindustrie, begint het duidelijk te worden dat de productie de voorbije maanden is gestegen. De fabricage van “afgewerkte metalen goederen”, een categorie die een breed scala aan producten bevat, waaronder ook wapens en munitie, groeide in juli met maar liefst 30 procent tegenover een jaar terug. Ook de productie van “voertuigen en andere uitrusting” steeg zienderogen, meldt Bloomberg. Bij die categorie worden ook vliegtuigen, schepen en ander oorlogstuig gerekend.

Dat zou allemaal een onderdeel zijn van Poetins strategie om zich in te dekken tegen de gevolgen van westerse sancties. In juli ondertekende de Russische dictator daarvoor een wet die de overheid meer controle zou verschaffen over bedrijven, om ze te dwingen om wapens te produceren. Ook zouden werknemers worden verplicht om langere uren te draaien om Poetins oorlogsinspanningen te ondersteunen. 

Tatiana Orlova, econome bij het Engelse databedrijf Oxford Economics, vertelt aan Bloomberg dat die maatregel nu zichtbaar begint te worden in de cijfers. “De gegevens van juli bevestigen dat de toename van overheidsbestellingen bij het militair-industrieel complex de Russische industrie ondersteunt”, zei Orlova. “De industriële productiecijfers leken de afgelopen maanden bijna te mooi om waar te zijn.”

Cijfers verdoezeld

Die militaire output zou de ware staat van de economie verdoezelen. De Russische overheid publiceert immers niet meer hoe het budget wordt opgedeeld, waardoor niet bekend is hoeveel geld naar defensie stroomt.

De productie in de fabrieken, onder normale omstandigheden een belangrijke indicator voor de gezondheid van de economie, zou in juli zo goed als onveranderd zijn gebleven, althans volgens Rusland. Maar dat komt niet overeen met de daling van het bruto binnenlands product (bbp). Tijdens het tweede kwartaal daalde dat cijfer immers met 4,7 procent, in juli met 4,3 procent.

Daartegenover staat een onderzoek van de Center for Macroeconomic Analysis and Short-term Forecasting, een ngo die zich richt op de Russische economie, waaruit blijkt dat de industriële productie in het land in juli met 3,1 procent afnam. Dat cijfer zou volgens Bloomberg verschillen van de officiële statistieken, voornamelijk omdat de ngo geclassificeerde artikelen niet mee opnam in de berekening.

Rusland op zoek naar wapens

Maar hoewel Rusland nu meer wapens en munitie zou produceren, lijkt het er nog altijd op dat het land niet genoeg heeft. Rusland zou om die reden koortsachtig op zoek zijn naar partijen die oorlogstuig kunnen exporteren.

Het land zou onder andere in Syrië, Iran, Noord-Korea en zelfs Tadzjikistan op zoek zijn naar munitie, drones, wapens en andere zaken om de oorlog in Oekraïne verder te zetten. Rusland zou tijdens de eerste zeven maanden van 2022 al 20 miljard dollar meer hebben uitgegeven aan defensie, vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Die uitgaven, gecombineerd met een sputterende economie omwille van sancties en de komende embargo’s op olie, zouden het land duur kunnen komen te staan. Het budgetoverschot van de Russische staat verdween in de voorbije maanden al als sneeuw voor de zon en er wordt verwacht dat er binnenkort van een deficit sprake zal zijn. Ook zal het land hoogstwaarschijnlijk in een langdurige en diepgaande recessie belanden, volgens een intern rapport dat begin september uitlekte.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20