Rusland bestempelt McDonald’s en Ikea als ‘systeembedrijven’

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s is cruciaal voor de Russische nationale economie. Dat geldt eveneens voor zijn sectorgenoot Burger King en de Zweedse meubelketen Ikea. Dat heeft de Russisch zakenkrant Vedomosti gemeld.

McDonald’s, Burger King en Ikea staan immers op een lijst met cruciale bedrijven die door de Russische regering is opgesteld.

Ondersteuning

In totaal zijn op de lijst ongeveer zeshonderd zogenaamde systeembedrijven opgenomen. Dat betekent een verdrievoudiging tegenover de eerdere versie.

De ondernemingen die op de lijst staan vermeld, zouden bij een grote economische crisis op bijzondere ondersteuning door de Russische overheid kunnen rekenen.

De verspreiding van het coronavirus heeft de Russische overheid aangezet zijn lijst met systeembedrijven aan te passen. Deze ondernemingen moeten ermee voor zorgen dat de Russische economie vlot kan blijven functioneren.

‘De betrokken bedrijven zullen aan een stresstest worden onderworpen,’ aldus Vedomosti. ‘Hieruit moet blijken of deze entiteiten mogelijk bijzondere steun zouden moeten krijgen om bij de uitbraak van het corona-virus verder normaal te kunnen blijven functioneren.’

In de lijst met Russisch systeembedrijven zijn verder ook de vliegtuigmaatschappijen Utair, Rossiya en S7 en de winkelketens Vkusvill en Ashan terug te vinden. Ook Domodedovo, de tweede grootste luchthaven van Moskou, staat op de lijst. Dat geldt eveneens voor Pulkovo, de grootste luchthaven van Sint-Petersburg.

Besmettingen

Een opname in de lijst betekent echter niet dat de bedrijven automatisch op steun van de overheid kunnen rekenen.

De vorige lijst met Russische systeembedrijven dateert van vijf jaar geleden. De opsomming had betrekking op ongeveer tweehonderd bedrijven die samen 70 procent van het Russische totale nationale inkomen vertegenwoordigden. Dezelfde bedrijven zorgden ook voor meer dan 20 procent van de Russische tewerkstelling.

Volgens officiële cijfers zijn tot nu toe in Rusland 495 personen met het coronavirus besmet. Eén patiënt is inmiddels overleden. Sergei Sobyanin, burgemeester van Moskou, heeft echter toegegeven dat het aantal zieken in werkelijkheid veel hoger ligt dan de officiële cijfers laten veronderstellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20