“Ruimte is essentieel onderdeel van Europese soevereiniteit”

De Franse president Emmanuel Macron wil dat Europa een uitgebreider militair ruimtebeleid gaat voeren. Hij vreest voor Europa’s soevereiniteit in een wereld waar rivaliserende wereldmachten steeds verder vooruitlopen in technologie en militaire mogelijkheden. Dat zei hij in een speech bij het Europees Ruimteagentschap (ESA).

Macron sprak in Toulouse de ESA en de Europese Commissie toe in een meeting over ruimtebeleid. “Zonder de ruimte te beheren, is er geen macht of autonomie. Dan kun je geen gebieden en grenzen controleren”, zei hij. Daarbij verwijst de president naar hoe belangrijk het is om momenteel de troepenbewegingen van Rusland in de buurt van Oekraïne vanuit de ruimte te volgen.

Galileo en Copernicus

Tijdens de meeting werden ook grote investeringen in een ultramodern connectiviteitssysteem besproken.

“Deze nieuwe infrastructuur zal een snelle internettoegang bieden, dienen als back-up van onze huidige internetinfrastructuur, onze veerkracht en cyberbeveiliging vergroten en connectiviteit bieden voor heel Europa en Afrika”, zei Thierry Breton, Europees commissaris van de Interne Markt. “De ruimte neemt in ons dagelijkse leven, onze economische groei, onze veiligheid en ons geopolitiek gewicht een steeds grotere rol op.”

Macron prees daarnaast de reeds bestaande Europese ruimteprojecten zoals de programma’s Galileo en Copernicus. Galileo verschaft de Europese Unie een satellietnavigatiesysteem dat onafhankelijk is van het Amerikaanse GPS- en het Russische GLONASS-systeem. Copernicus is het programma voor aardobservatie van de Europese Commissie.

Militaire ruimteoefening

Frankrijk werkt al een tijdje aan zijn militaire paraatheid in de ruimte en heeft sinds 2010 zelfs een ruimtecommando. Vorig jaar zei Macron dat “de nieuwe ruimtelijke en militaire doctrine die mij door het ministerie van Defensie is voorgesteld en die ik heb goedgekeurd, ons in staat zal stellen onze verdediging van de ruimte te waarborgen. We zullen onze kennis van de situatie in de ruimte versterken, we zullen onze satellieten beter beschermen, ook op een actieve manier.”

In 2021 voerde Frankrijk zijn eerste militaire oefeningen in de ruimte uit. Michel Friedling, het hoofd van het Franse ruimtevaartcommando, zei dat het om een stresstest ging en “een primeur voor het Franse leger en zelfs een primeur in Europa”. Tijdens de oefening hield het Franse leger een potentieel gevaarlijk ruimteobject in de gaten, evenals een bedreiging van de eigen satelliet door een andere buitenlandse mogendheid.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20