Rome doet water bij de wijn en zwakt plan ter bevordering van contante betalingen af na kritiek van EU

Italië schrapt een deel van zijn plannen om contante betalingen voor goederen en diensten te vergemakkelijken.

Waarom is dit belangrijk?

De kersverse premier van het land, Giorgia Meloni, stelde in haar begrotingsvoorstel voor 2023 voor om Italiaanse winkeliers het recht te geven digitale betalingen tot 60 euro weigeren. Volgens de Bank van Italië gebruikt de gemiddelde Italiaanse consument kaarten half zo vaak als het EU-gemiddelde. Daarnaast bedraagt het gemiddelde bedrag dat de Italianen met hun kaart betalen 47,50 euro, wat een van de hoogste gemiddelden in de EU is, wat betekent dat een groot deel van de kleine uitgaven cash plaatsvinden.

Het nieuws: De gewijzigde plannen van Rome komen na kritiek van de autoriteiten van de Europese Unie, aldus de Italiaanse minister van Economie Giancarlo Giorgetti.

  • “We zijn van plan om een deel van ons voornemen inzake digitale betalingen af te schaffen”, aldus de minister in een verklaring op zondag.
  • Hij voegde er wel aan toe dat er mogelijk compenserende maatregelen getroffen zullen worden om winkeliers te helpen de commissies op kaarttransacties te betalen. Hoe deze eruit zullen zien, is nog niet bekend.
  • “Maar ik hoop hartelijk dat er op Europees niveau zal worden nagedacht over de voor Italianen belangrijke cash betalingen”, zo sloot Giorgetti zijn betoog af.

De achtergrond: De regering van premier Giorgia Meloni had in haar ontwerpbegroting voor 2023 een maatregel opgenomen die winkels, taxi’s en andere bedrijven toestaat elektronische betalingen te weigeren voor aankopen minder dan 60 euro.

  • De maatregel wilde ook het wettelijk plafond voor contante betalingen optrekken van 1.000 euro naar 5.000 euro.
  • Het land bungelt in Europa ergens onderaan wat betreft het gebruik van digitale betalingen en behoort volgens de Cash Intensity Index (ICC) tot de dertig economieën ter wereld die het meest afhankelijk zijn van contant geld. 
  • Critici zeggen dat contante betalingen belastingontduiking aanmoedigen, in een land waar volgens gegevens van het ministerie van Financiën jaarlijks zo’n 100 miljard euro aan belastingen wordt ontdoken.
  • De maatregel leidde daarom tot kritiek van de Europese Commissie.

Maar: Veel kleine ondernemers verwelkomden de nieuwe maatregelen van Meloni.

  • “Natuurlijk accepteer ik kaarten, vooral omdat toeristen dat willen”, zegt een uitbater van een pizzeria in Napels tegen het Amerikaanse CBC. “Maar de eis dat we kleine digitale betaling niet mogen weigeren gaat veel te ver … Dit is een oorlog tegen de armen”. 

(mah)

Meer