Ja, sommige rode wijnen kun je zeker lekker fris drinken in de zomer. Dit is wat je daarover moet weten

Er zijn tal van rode wijnen die je in de zomermaanden licht gekoeld kunt drinken. Hier is onze gids voor de stijl van wijnen die je daarvoor kan kiezen, plus aanbevelingen en advies over hoe je rode wijn snel kunt koelen als je weinig tijd hebt.

Ja, rode wijnen kun je zeker gekoeld drinken. Sommige stijlen smaken zelfs beter als ze wat kouder worden geserveerd. Gekoelde lichtere roodstijlen met goed primair fruit, een lichte body en een laag tanninegehalte kan een geweldig alternatief zijn voor witte en rosé wijnen in de zomermaanden.

Wat je moet weten over het koelen van rode wijn

Als vuistregel geldt: hoe goedkoper en/of eenvoudiger de rode wijn, hoe meer voordeel deze heeft als hij gekoeld of gekoeld wordt geserveerd. Denk maar aan de verfrissende rustieke rode wijnen die rechtstreeks uit de koelkast worden geserveerd in bekers in mediterrane bars.

Als de prijs een beetje bot lijkt, overweeg dan om op je hoede te zijn voor tannine en overmatig gebruik van eik in het bijzonder. Focus op frissere stijlen met goede primaire fruitsmaken.

Een rode wijn die bleek van kleur is, kan erop wijzen dat die goed is om gekoeld te worden geserveerd, omdat het een lichtere extractie in de kelder suggereert. Het is sowieso beter je te concentreren op stijl in plaats van op druiven of regio.

Ga dus voor lichte of medium-bodied wijnen met frisse zuren en discrete, fijne tannines. Sappige, fruitige smaken werken beter dan hartige tonen, dus kies liever een jonge wijn dan een oude.

Wijnen met een bescheiden alcoholgehalte zijn van nature dorstlessender, dus in de regel geldt: hoe lager het alcoholpercentage, hoe beter.

Hoe lang rode wijn koelen?

Goede zomerse rode wijnen moeten worden geserveerd bij 10°C-16°C. Dat is aanzienlijk koeler dan menig zomerdag, dus wees niet bang om ze 30 minuten in de koelkast te zetten voordat je ze serveert als het warm weer is.

Een half uur in de koelkast zal ook vooral het gevoel van soepele warmte in een relatief hoog alcoholische rode wijn afzwakken. Maar ga niet te ver: koel te veel af en aroma’s en smaken worden gedempt, tannines krijgen een samentrekkende kwaliteit en de wijn kan onaangenaam strak aanvoelen.

Beste rode wijnstijlen om koel te drinken

 • Beaujolais- en Gamay-wijnen
 • Valpolicella Classico of wijnen gemaakt met Corvina-druiven
 • Lichtere stijlen van Pinot Noir
 • Sommige Loire-vallei Cabernet Franc
 • Frappato
 • Dolcetto
 • Wijnen gemaakt met behulp van koolzuuraceratie
 • Lambrusco

Moet je ooit een volle rode wijn koelen voordat je hem serveert?

Het korte antwoord is: ja, soms. Zelfs voor volle rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz, is het belangrijk om te voorkomen dat de wijn te warm wordt voordat hij wordt geserveerd.

Voor een rode wijn is veel warmer dan 18°C ​​de facto te hoog. De smaken worden wazig en soepel, de structuur wordt zachter en alcohol valt meer op. Laat de wijn iets afkoelen en smaken komen naar voren, alcohol wordt minder zichtbaar, structuur wordt strakker en de wijn is verfrissend om te drinken.

Tips voor het snel koelen van rode wijnen

 1. Plaats de fles in een ijsemmer gevuld met ijs en wat water gedurende ongeveer 10-15 minuten, maar neem regelmatig een slok om ervoor te zorgen dat je de wijn niet te koud zet.
 2. Een cool sleeve is minder rommelig. Omdat de meeste hiervan kunnen worden platgedrukt, kunnen ze ook worden gebruikt als kussen om karaffen rode wijn koel te houden.
 3. Als je rode wijn bij ongeveer 20°C is bewaard, zet hem dan 25-30 minuten in de koelkast; stel de timer in op je telefoon of klokje, zodat je hem niet vergeet te verwijderen.
 4. Als je echt haast hebt, is 8-10 minuten in de vriezer voldoende, maar zachtere methoden hebben de voorkeur.
 5. Gebruik een plastic of metalen wijnkoeler om de temperatuur laag te houden als deze eenmaal uit de koelkast of vriezer is, of een ijsemmer gevuld met koud water en ijsblokjes.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20