Nieuw-Zeelandse Rocket Lab breidt uit en lanceert voor het eerst raket uit VS

Het Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf Rocket Lab heeft dinsdag voor het eerst een raket gelanceerd uit de Verenigde Staten. 

Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer bedrijven doen mee aan de nieuwe race naar de ruimte. Door de toenemende concurrentie en nieuwe technologieën zoals raketten die herbruikbaar zijn, wordt de ruimtevaart steeds toegankelijker. Bedrijven zoals Rocket Lab, die kleine raketten gebruiken en dus aan een lagere prijs ladingen in een baan rond de aarde kunnen plaatsen, zullen daarbij steeds belangrijker worden.

De essentie: Een Electronraket van Rocket Lab werd vanuit de Amerikaanse staat Virginia gelanceerd, waar het bedrijf de voorbije jaren een lanceerbasis bouwde. Na een succesvolle vlucht plaatste die drie satellieten voor het bedrijf HawkEye 360 in een baan rond de aarde.

  • Het is de tweede lanceerbasis van Rocket Lab. Sinds 2017 vliegen raketten van het bedrijf al de ruimte in vanuit de eerste basis in Nieuw-Zeeland. In totaal werden daar al 32 Electronraketten gelanceerd.
  • Vanop het nieuwe platform zullen jaarlijks tot 12 missies kunnen worden uitgevoerd. Opvallend, want vanuit de basis in Nieuw-Zeeland kunnen in theorie tot 120 lanceringen per jaar plaatsvinden.
  • De voornaamste reden dat de lanceerbasis in Virginia werd gebouwd, is om Amerikaanse klanten te bedienen die vanuit de VS willen lanceren. Onder andere de overheid heeft interesse in de lanceringscapaciteiten van het bedrijf.

Meermaals uitgesteld

Ook genoteerd: Normaal gezien moest de eerste lancering uit de basis in Virginia, die sinds 2018 gebouwd wordt, al in 2020 plaatsvinden. Administratieve problemen gooiden echter roet in het eten

  • Het ging meer bepaald om problemen met de veiligheidssoftware die ervoor moet zorgen dat een raketlancering automatisch kan worden stopgezet indien er iets misloopt. 
  • Die zogenaamde Autonomous Flight Termination Unit (NAFTU), ontwikkeld door het Amerikaanse ruimteagentschap NASA, moest in 2020 al klaar zijn. Er werden echter een aantal problemen ontdekt in de code, waardoor de NAFTU pas in oktober 2022 klaar was.
  • Rocket Lab was daarna van plan om in december een lancering uit te voeren vanop de basis. De vlucht werd echter uitgesteld door een combinatie van slecht weer en – weeral – administratieve problemen die trager opgelost raakten dan verwacht.
  • Het bedrijf denkt nu echter dat alle problemen achter de rug zijn. Het verwacht dit jaar 14 Electrons te lanceren, waarvan vier tot zes vanuit Virginia. Vorig jaar lanceerde Rocket Lab negen raketten naar de ruimte. 

(ns)

Meer