“Risico op onrust zal volgende maanden in helft van de landen alleen maar toenemen”

De stijgende kosten van voedsel en energie en de impact van de klimaatcrisis zullen de volgende maanden de burgerlijke onrust in meer dan de helft van de landen doen toenemen volgens de jongste editie van de Civil Unrest Index (CUI). Alleen een forse verlaging van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen kan die negatieve wereldwijde trend een halt toeroepen, stellen de auteurs.

Hoewel er in de eerste helft van 2022 verschillende spraakmakende en grootschalige protesten zijn geweest, moet het ergste ongetwijfeld nog komen volgens Torbjorn Soltvedt, de hoofdanalist bij Verisk Maplecroft, dat de CUI samenstelt.

“In december 2020 waarschuwden we voor een nieuw tijdperk van burgerlijke onrust, waarbij we voorspelden dat 75 landen het risico van burgerlijke onrust tegen augustus 2022 zouden zien toenemen”, schrijft hij. “De realiteit is veel erger geworden, met 120 landen die sindsdien een toename van het risico zien.”

Welke landen lopen grootste risico?

80 procent van de landen over de hele wereld maken momenteel een inflatie van meer dan 6 procent mee. Bijna de helft van alle landen in de CUI zijn nu gecategoriseerd als hebbende een hoog of extreem risico op burgerlijke onrust. De ernst en frequentie van protesten en stakingen zal de komende maanden verder toenemen, voorspellen de samenstellers van de index. Wereldwijd ook: ze zien het gebeuren van de EU, Sri Lanka en Peru tot Kenia, Ecuador en Iran.

Volgens Soltvedt lopen middeninkomenslanden die rijk genoeg waren om sociale bescherming te bieden tijdens de COVID-19-pandemie maar moeite hebben om in 2022 hoge sociale uitgaven te handhaven, waarschijnlijk het grootste risico. Voor regeringen die niet in staat zijn om uit de crisis te komen, zal repressie waarschijnlijk het belangrijkste antwoord zijn op protesten tegen de regering, voorspelt hij. Alleen een verlaging van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen kan de negatieve wereldwijde trend een halt toeroepen.

Het weer zal volgens Soltvedt een andere cruciale factor zijn. Een koude herfst en winter in Europa zou een toch al ernstige crisis op het gebied van energie en kosten van levensonderhoud nog verergeren.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20