Spanjaarden hebben het over Rioja- en Ribera del Duero-wijnen alsof het concurrerende voetbalteams zijn. Dus: wat is het verschil?

Als je in Spanje vino tinto of rode wijn wilt, bestel je meestal per regio en vraag je de ober om een ​​glas Rioja of Ribera del Duero: dat zijn de twee regio’s waarvan je kan verwachten dat je wel altijd iets degelijk krijgt – wat zeker niet wil zeggen dat andere Spaanse wijnstreken geen goed spul leveren. Spanjaarden hebben een uitgesproken mening over Rioja- en Ribera del Duero-wijnen en kiezen partij alsof ze concurrerende voetbalteams zijn. Dus: wat is het verschil?

Beide regio’s produceren rijpe, op Tempranillo gebaseerde rode wijnen met gedurfde fruitsmaken en tonen van toast en kruiden. De verouderingsvoorschriften voor Rioja en Ribera del Duero zijn ook identiek. Crianza-wijnen hebben minimaal twee jaar rijping nodig, één op vat en één op fles. Reserva-wijnen hebben minimaal drie jaar rijping, met ten minste één jaar op vat en de rest op fles. Gran Reserva-wijnen rijpen twee jaar op vat, gevolgd door drie jaar op fles voordat ze worden vrijgegeven. De term Cosecha beschrijft wijnen die minder oud zijn dan Crianza, of wijnen die lange tijd in vat of fles zijn geweest zonder exact aan de bovenstaande categorieën te voldoen.

Sinds de Romeinen

De twee regio’s liggen ten noorden van de hoofdstad Madrid op ongeveer drie uur rijden van elkaar. Rioja werd in 1925 de eerste Denominacion de Origen (DO) van Spanje. Het was ook de eerste Denominacion de Origen Calificada (DOCa) van het land, een onderscheiding die in 1991 werd verdiend.

Rioja is een relatief grote regio en beslaat drie provincies in de Ebro-vallei en heeft drie subregio’s, Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Oriental. De regio herbergt meer dan 600 wijnmakerijen waar telers Tempranillo en andere variëteiten verbouwen op 160.000 hectare wijngaarden. Rioja heeft Atlantische, Mediterrane en continentale klimaatinvloeden.

Ribera del Duero loopt ongeveer 100 kilometer van oost naar west langs de oevers van de rivier de Duero en is de thuisbasis van 61.000 hectare aan wijngaarden en meer dan 300 wijnmakerijen. De regio ligt op een mesa, of hoge bergvlakte, met hoogtes tussen 700 en bijna 1.100 meter boven zeeniveau. Sterke temperatuurverschuivingen van dag naar nacht helpen de zuurgraad van de druiven te behouden, wat bijdraagt ​​​​aan de frisheid en rijpheid.

In Ribera del Duero maken ze, net als in Rioja, al wijn sinds de Romeinse tijd. Benedictijner monniken uit Bourgondië waren er in de 12e eeuw actief in de wijnbouw. Hoewel de iconische wijnmakerij Vega Sicilia in de jaren 1850 wijn begon te maken, waren er slechts negen wijnmakerijen in Ribera del Duero toen het in 1982 de DO-status kreeg.

Tempranillo, baby!

Rode wijnen uit Ribera del Duero en Rioja zijn beide op Tempranillo-basis, dus over het algemeen kun je smaken van bramen en zwarte kers verwachten met tonen van granaatappel, cranberry, leer, tabak en kruidnagel. Vatveroudering kan bakkruiden en mokka-tonen toevoegen.

Sommigen geloven dat Tempranillo in Rioja de rol speelt die Cabernet Sauvignon speelt in Bordeaux op de linkeroever, waardoor de uiteindelijke bottelingen gedurfde bessenaroma’s, rijpheid en structuur krijgen. Wijnen uit Rioja met het label Tempranillo hebben overwegend die variëteit; de twee meest voorkomende mengpartners zijn Mazuelo, die kleur en extra alcohol aan de afgewerkte wijn geeft, en Graciano, die zuurgraad toevoegt. Garnacha wordt ook gebruikt, vooral in Rioja Oriental, en het biedt zowel fruitsmaken als alcohol.

In Ribera del Duero beweert de lokale bevolking dat de Tempranillo-druif als gevolg van de klimatologische omstandigheden eigenschappen heeft ontwikkeld die hem compleet anders maken dan de elders geteelde Tempranillo, waardoor een frissere, elegantere wijnstijl ontstaat.

De meeste wijn die in Ribera del Duero wordt gemaakt, is 100 procent Tempranillo. Hij hoeft echter maar minimaal 75 procent Tempranillo te bevatten en kan ook Cabernet Sauvignon, Merlot of Malbec bevatten, evenals kleinere hoeveelheden Garnacha Tinta of Albillo Mayor. De eerste vier druiven brengen elk zuurgraad, tannine en fruit in de blend, terwijl de laatste, een witte druif, geur toevoegt.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20