Rijkste Chinees gaat terug voor de klas staan

Jack Ma, de rijkste man van China, legt in september zijn functie als voorzitter van Alibaba neer. Na zijn afscheid aan de bedrijfswereld wil hij echter terugkeren naar het onderwijs. Dat heeft Jack Ma (54) op de Viva Tech Conference in Parijs aangekondigd. Voor hij Alibaba oprichtte en tot internet-miljardair uitgroeide was Ma leraar Engels. Hij zegt naar het onderwijs terug te willen keren omdat hij voor het doceren een grote liefde koestert.

Ma voegde eraan toe dat hij zich nog voldoende jong voelt om aan een nieuwe carrière te beginnen. Hij wil zich naar eigen zeggen nog vijftien jaar op het onderwijs toeleggen.

Fouten

Jack Ma benadrukte tijdens de eerste helft van de maand september te zullen aftreden. Hij zal dan twintig jaar aan de leiding van Alibaba hebben gestaan. Ma voegde eraan toe het geld dat hij met Alibaba heeft verdiend, liever wil investeren in een verandering en verbetering van het onderwijs in China dan het vermogen aan investeerders of banken over te dragen.

Ma had zijn vertrek al in september vorig jaar aangekondigd. Daarbij had hij Daniel Zhang, zetelend chief executive van Alibaba, als zijn opvolger aangeduid. Ma wees er daarbij op al langer naar een opvolger op zoek te zijn.

“Meer dan tien jaar geleden, toen Alibaba een moeilijke periode doormaakte, had een investeerder op mijn aftreden aangedrongen,” verduidelijkt Jack Ma. “Ik besefte echter dat een dergelijke stap het einde van Alibaba zou zijn geweest. Daarom vertelde ik de belegger dat ik pas zou aftreden wanneer Alibaba een hoogconjunctuur kon tonen.”

Ma stelde nog helemaal niet trots te zijn op het feit dat hij Alibaba opgericht, maar wel zei hij fier te zijn op de fouten en uitdagingen die de onderneming de voorbije twintig jaar had kunnen overwinnen. Hij voegde er nog aan toe dat het geen zin heeft om bij problemen op te geven en te treuren. Ma stelde dat een ondernemer zich geen zorgen over concurrenten, uitdagingen of fouten moet maken, maar wel moet doorzetten.

Regelgeving

Tegelijkertijd betoogde Jack Ma te vrezen dat Europa de innovatie met een overdreven technische regelgeving zal verstikken. “Europa loopt achter op het gebied van technologische innovatie,” benadrukte hij. “Het continent heeft ook niet zoveel grote technologiebedrijven voortgebracht.”

“Europa moet ophouden met zich zorgen te maken over technologie. Een strengere regelgeving dreigt immers het innovatievermogen kunnen belemmeren. Er is altijd een evenwicht tussen yin en yang. Wanneer men de technologische revolutie als een probleem ziet, zal men ervaren dat de problemen net zijn begonnen. Wanneer men vooral kansen ziet, zal men vele opportuniteiten creëren.”

Jack Ma bestempelde China als een voorbeeld dat een gebrek aan reguleringen het internet in zijn beginperiode liet bloeien, waardoor ook Alibaba kon gedijen. “Destijds wisten de meeste Chinese ambtenaren zelfs niet op welke manier ze regels en wetten voor het internet moesten opstellen. Niemand had immers een goed uitzicht op de karakteristieken van het internet. Dat gaf Alibaba de kans om snel te groeien.”

Hij voegde er aan toe dat men in China eerst problemen probeert op te lossen vooraleer over een regelgeving te beginnen nadenken. Europa heeft volgens Ma echter de neiging om alles te beginnen reguleren wanneer men nog maar een mogelijk probleem vermoedt. Dat kan volgens de Chinese miljardair innovatie verstikken.

Het vermogen van Jack Ma wordt geraamd op een bedrag van 34,6 miljard dollar.

Meer